Consumentenbond waarschuwt voor deze zonnebrand

Kinderen Laura Saija 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De Consumentenbond raadt het gebruik van de zonnebrandmiddelen Vision SPF 30 Clear & Dry Protect Sun Spray en Naïf Mineral Suncream SPF 30 af. Uit de jaarlijkse test van de Consumentenbond bleek dat Vision de geclaimde SPF 30 niet haalde en slechts SPF 18,7 had. Naïf werd gemeten op een factor 20 in plaats van 30.

Om deze reden hebben beide producten het label ‘Afrader’ gekregen. De Consumentenbond heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingelicht over deze producten.

Zonnebrand

Volgens Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond, kunnen consumenten sneller verbranden als ze zonnebrandmiddelen gebruiken die niet de beloofde bescherming bieden. Dit kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook gevaarlijk, omdat te veel UV B-straling kan bijdragen aan het risico op huidkanker. “Zeker bij zonnebrandmiddelen moeten consumenten ervan uit kunnen gaan dat de beschermingsfactor klopt”, zegt ze hierover.

Zonnebrandmiddelen moeten bescherming bieden tegen zowel UV B- als UV A-straling. De Sun Protection Factor (SPF) geeft de bescherming tegen UV B-straling aan. Volgens de wet moet de bescherming tegen UV A minstens een derde zijn van die tegen UV B. Vision voldoet niet aan deze norm en biedt slechts een kwart van de benodigde bescherming tegen UV A. Vision heeft aangegeven de testresultaten te onderzoeken. Naïf geeft aan zich niet te herkennen in de testresultaten.

Zonnebrandmiddelen voor kinderen

Hoewel het niet nodig is om speciale zonnebrand voor kinderen te gebruiken, zijn er volgens de Consumentenbond wel verschillen tussen zonnebrandmiddelen voor kinderen en volwassenen. Zo staat er op de verpakking van kinderproducten specifieke informatie, waaronder een waarschuwing om kinderen en baby’s uit de directe zon te houden.

Daarnaast hebben zonnebrandmiddelen voor kinderen meestal een hoge beschermingsfactor (SPF 50+) en zijn ze vaak waterproof. Sommige anti-zonnebrandmiddelen voor kinderen hebben ook een anti-zand-functie om te voorkomen dat zand aan de huid blijft kleven.

In tegenstelling tot zonnebrand voor volwassenen, bevatten kinderzonnebrandmiddelen geen bronzing of extra glans. Ook zijn de parfumering en conservering vaak anders. Parfum is overbodig in elke zonnebrandcrème en kan zelfs schadelijk zijn voor kinderen.

UV-pakjes, zonnebrand, schaduw: hoeveel zonbescherming is genoeg voor je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme