UV-pakjes, zonnebrand, schaduw: hoeveel zonbescherming is genoeg voor je kind?

Kinderen Maartje Scheffer 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kent ze vast, die UV-pakjes voor kinderen. Het ziet er hartstikke warm uit, maar ze zouden je kind extra bescherming bieden tegen UV-straling. Maar als je kind ook al is ingesmeerd met factor 50 en in de schaduw zit: hoeveel zonbescherming is dan genoeg?

Je kroost wil je natuurlijk koste wat kost beschermen tegen de zon. Maar kun je ook overdrijven in zonbescherming voor je kind?

UV-pakjes: niet overdreven

Volgens kinderdermatoloog Elodie Mendels is een UV-pakje zeker geen overbodige luxe. ‘’Insmeren met factor 50 is heel belangrijk, maar door zweet, water of met de tijd kan de zonnebrand minder goed zijn werk gaan doen. Een UV-pakje beschermt je kind hoe dan ook goed tegen de zonnestralen. Je kunt je kind dan insmeren op plekken die onbedekt blijven’’.

Kun je je kind dan niet gewoon een normaal t-shirt aantrekken? Elodie zegt dat daar de UV-stralen tot een bepaalde mate doorheen komen, en je dus je kind daaronder ook moet insmeren. Een UV-pakje is dus veel doeltreffender voor de kwetsbare baby- en kinderhuid.

Zon, kinderen en huidproblemen

Onvoldoende zonbescherming kan voor je kind gevolgen hebben. Op de lange termijn is de meest ernstige consequentie een vergrote kans op huidkanker op latere leeftijd. ‘’Het betekent niet dat je kind direct huidkanker krijgt als hij een keer is verbrand. Maar verbranding op kinderleeftijd vergroot wel de kans. Daarnaast gaat het om tijd, kracht van de zon en frequentie waarmee iemand onbeschermd in de zon komt’’, zegt Elodie.

De korte termijn gevolgen zijn voor een kind het meest vervelend. Een pijnlijke huid, zonnesteek, en soms uitdroging zijn risico’s die op de loer liggen met onvoldoende zonnebescherming.

Smeren, kleren, weren

‘’’Smeren, kleren, weren zeggen dermatologen altijd. Dus genoeg zonnebrand, UV-pakje s of beschermende kleding en een zonnehoed, en de schaduw opzoeken midden op de dag. En met voldoende smeren, bedoelen we dus een laag zonnebrand met de dikte van een boterham met pindakaas. En smeer om de twee uur opnieuw, zeker nadat je kind heeft gezwommen of gespeeld’’, zegt Elodie.

Warme autozitjes en zonnebrand: deze struggles herkent iedere ouder in de zomer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme