Schokkend: negatieve ervaringen tijdens de bevalling komen vaker voor dan je denkt

Nieuws Laurien Bleeker 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tussen oktober en december 2020 deden ruim 13.000 vrouwen mee aan een onderzoek via baringervaring.nl. Via een vragenlijst konden de vrouwen aangeven of ze vervelende ervaringen met de zorg hadden meegemaakt tijdens hun bevalling. Ook werd gevraagd of deze vrouwen daar dan last van hadden gehad of het als negatief hebben ervaren. De uitkomsten liegen er niet om.

Uit de resultaten blijkt dat 1 op de 3 zwangere vrouwen ten minste één vervelende ervaring met de zorg heeft meegemaakt tijdens haar bevalling. En 1 op de 5 vrouwen ervaart haar bevalling zelfs als negatief.

1 op de 3 vrouwen had een negatieve ervaring tijdens haar bevalling

Een bevalling is altijd een heftige gebeurtenis, of het nu allemaal heel goed ging of niet. Er komen veel emoties bij vrij en de juiste steun daarbij krijgen is enorm belangrijk. Helaas zijn de ervaringen met de zorg dus niet altijd even goed. Gebrek aan respect voor de barende vrouw wordt genoemd, maar ook misbruik maken van de situatie. Zo vond 40 procent van alle vrouwen dat ze in onvoldoende mate zelf een keuze konden maken.

Maar ook de communicatie moet anders: 30 procent van de barende vrouwen vond de communicatie met de zorgverlener niet optimaal. Bovendien ervoer 21 procent onvoldoende steun van de zorgverlener en ook 21 procent maakte een ruwe behandeling mee. Denk daarbij aan een medische handeling die zonder toestemming uitgevoerd werd (12 procent), relevantie info die niet gedeeld werd (21 procent) en ongewenst alleen gelaten worden (14 procent).

Maar liefst 25 procent van de vrouwen kon niet haar eigen bevallingshouding kiezen. Elf procent voelde zicht niet serieus genomen en zelfs 1 op de 5 vrouwen gaf aan een negatieve bevalervaring te hebben gehad. De helft hiervan was traumatisch. Natuurlijk is het wel zo dat elke vrouw anders is en dingen anders ervaart. Daarom vinden de onderzoekers het zo belangrijk dat zwangere vrouwen de zorg krijgen die ze nodig hebben én die bij ze past. Voorkeuren rondom de bevalling zouden daarom op tijd besproken moeten worden. Geef dus op tijd je wensen aan en maak afspraken over keuzes maken en informatie geven tijdens je bevalling.

Goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je goed voor op je bevalling, want dit kan bijdragen aan een positieve bevalervaring. Weet ook dat een zorgverlener het beste met jou en de baby voor heeft. Stel een geboorteplan samen en neem daarin alle situaties mee. Zo weet je zorgverlener wat je wensen zijn en dit kunnen jullie ook samen bespreken van tevoren. Ook is het belangrijk dat je weet dat voor elke behandeling jouw toestemming nodig is. Denk aan het zetten van een knip of een schedelelektrode (CTG) in de hoofdhuid van je baby, veranderen van bevalhouding of toucheren.

Als zwangere heb je altijd de keuze over je bevalling: daarom is ‘informed consent’ zo belangrijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

childbirthnetworkamsterdam UMC

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme