Het leed dat een zwangerschapsmasker heet

Gezondheid Vera Guldemeester 29 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je zwanger en zie je opeens pigmentvlekken in je gezicht verschijnen? Dan heb je waarschijnlijk last van een zwangerschapsmasker. Dit is een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Hieronder vertellen we je meer over dit onderwerp en geven we je wat handige tips waarmee je erger kunt voorkomen.

Maak je geen zorgen: het is absoluut niet schadelijk voor je baby of voor jezelf.

Wat is een zwangerschapsmasker precies?

Een zwangerschapsmasker is de naam voor de pigmentvlekken die tijdens je zwangerschap kunnen ontstaan. Ze komen vooral voor op je kin, rondom de ogen, op je voorhoofd en op je jukbeenderen. De vlekken die ontstaan is een vorm van hyperpigmentatie. Vrouwen met een donkere huid krijgen bij een zwangerschapsmasker juist lichtere vlekken in het gezicht. Vrouwen die een lichte huid hebben krijgen bruine of grijze vlekken.

Pigmentvlekken door hormonale schommelingen

Tijdens de zwangerschap wordt de hormonale balans in je lichaam anders en kun je te maken krijgen met pigmentvlekken in je gezicht. De verhoogde hoeveelheid oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap zorgt er namelijk voor dat er meer pigment aangemaakt wordt.

Wanneer ontstaan de vlekken?

Maar liefst 70 procent van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met deze pigmentvlekken. Ze ontstaan vaak in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. Sommige vrouwen krijgen er pas last van ná de bevalling. Het is dus na de bevalling ook nog even oppassen geblazen.

Hoe kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Natuurlijk wil je het liefst een zwangerschapsmasker voorkomen. Als je er al last van hebt probeer dan erger te voorkomen. Vermijd tijdens de zwangerschap en in de eerste maanden na je bevalling de zon zo veel mogelijk. Wanneer je wel even in de zon wil zitten is het belangrijk om je goed in te smeren met ten minste factor 30. Gebruik ook een hoed of een pet om je gezicht tegen de zon te beschermen.

Behandeling zwangerschapsmasker

Tijdens je zwangerschap kun je niet veel doen aan een zwangerschapsmasker. Er is helaas geen middeltje dat je erop kunt smeren. Wel kun je met make-up, bijvoorbeeld een concealer, de vlekken camoufleren. Vaak verdwijnen ze in de eerste maanden na je bevalling vanzelf. Is dit niet het geval? Dan kun je bij de schoonheidsspecialiste een gezichtspeeling nemen om de vlekken te verminderen. Zijn de pigmentvlekken erg hardnekkig dan kun je ze laten laseren. Dit is een behandeling waarbij de vlekken met de laser worden weggebrand. Er vormt zich een korstje op de plek van de vlek en dat valt er na ongeveer een week af.

De 9 ergste vlekken die kinderen maken (en zo los je het op!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme