De 9 ergste vlekken die kinderen maken (en zo los je het op!)

Kinderen Rachelle Abbas 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Sinds we kinderen hebben wordt ons stelselmatig afgeraden om het volgende meubilair aan te schaffen: een kleed, leren bank of stoelen, überhaupt tapijt in huis te nemen en eigenlijk alles wat wit is. Met andere woorden, koop maar niks meer de komende jaren. 

Liever dan ons over te geven aan het vlekken monster dat onze kinderen zijn, gaan we de ‘strijd’ aan met slimme oplossingen voor het oplossen van hardnekkige vlekken.

Vlekken oplossen

De negen ergste vlekken die kinderen maken en dé manier hoe je de vlekken kan oplossen, want zo zijn wel ook wel weer bij Famme:

1. Chocolade

Vaak is koud water al genoeg om de vlek te verwijderen. Is het een hardnekkige? Wrijf dan over de droge chocolade met een natte doek geweekt in zeepsop.

2. Bloed

Bloedvlekken? Gebruik koud water! Hierdoor breekt het bloed af en lost het op. In combinatie met lauw of warm water begint het bloed te stollen en krijg je de vlek er niet meer zo makkelijk uit.

3. Modder

Ooit een kind gezien die zelf bedacht zijn modderige laarzen uit te trekken na een enthousiaste sessie in de zandbak en modderpoel? Mocht je ze niet hebben kunnen tegenhouden, zo los je het op: laat het zand drogen, borstel harde modderstukjes los en haal het vervolgens voorzichtig weg met een stofzuiger. Wees wel voorzichtig, anders smeer je het uit of beschadig je het tapijt.

Getsie – dit zijn 6 mogelijke oorzaken van een slechte adem

4. Kauwgom

De truc met de vriezer ken je vast wel. Maar om nu je tapijt in de vriezer te leggen, wordt een klein beetje lastig. Je kunt een speciale vriesspuitbus gebruiken of (iets milieuvriendelijker) maak een zak met ijsblokjes. Koel de kauwgom net zolang totdat het helemaal bevroren is en haal het weg met een bot mes.

5. Rode wijn

Wat zeg je? Rode wijn? Nee, je peuter drinkt geen rode wijn natuurlijk. Maar jij wel, geheid dat er een keer een glas zo via de tafel over het tapijt drupt. Rode wijnvlekken verwijder je goed met de Carpet Spray van Vanish. Geen Vanish in huis? Giet er dan rijkelijk witte wijn over. Zorg wel dat je daarna met veel schoon water de witte wijn uit het tapijt reinigt. Ook keukenzout neemt rode wijn op, en zorgt er dus voor dat het niet in het tapijt intrekt.

6. Vet

Leg wat keukenpapier op de vlek en strijk erover met een strijkijzer zodat het doekje het vet absorbeert.

7. Braaksel

Geen pretje, maar voor elke ouder werkelijkheid. Is het niet in huis, dan overkomt het je zeker een keer in de auto. Belangrijk om heel goed weg te halen, mede ook vanwege de pregnante geur. Schep het goedje er zoveel mogelijk af en spoel met water indien mogelijk. Zit er nog steeds een vlek in? Grijp dan naar een middel die vlekken haalt uit tapijt en bekleding (en vaak ook nog een fris geurtje achterlaten).

8. Sojasaus

Saus bij? Ai, misschien was het niet zo’n goed idee om bij de tv te eten. Dep sojavlekken meteen goed nat, want opgedroogde sojasaus krijg je niet makkelijk uit het tapijt. Zorg er wel voor dat je de vlek niet uitveegt.

9. Stiften en pennen

Waarom zou je kleuren op een maagdelijk wit vel, als de hele kamer van top tot teen inspiratie voor creatieve uitspattingen betekent. Probeer bij hardnekkige inktvlekken citroensap met zout of anders alcohol (van 90%). Begin met deppen aan de buitenkant van de vlek en werk naar binnen.

Feit of fabel? 10 dingen die je moeder vroeger tegen je zei

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen