Feit of fabel? 10 dingen die je moeder vroeger tegen je zei

Mind Els van Asseldonk 16 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Niet zonder jas naar buiten, want dan word je ziek!’ Je wist nooit zeker of je moeder het zei omdat het écht zo was of omdat ze, in jouw ogen, veel te voorzichtig was. Vaak volgde je deze ‘adviezen’ al mopperend op, voor het geval dat ze toch wel de waarheid sprak.

Sprak je moeder de waarheid of maakte ze van een mug een olifant?

1. Ga niet naar buiten (of naar bed) met nat haar, want dan word je ziek

Ze zat er niet ver naast. Je wordt niet meteen ziek. Doordat je het koud hebt, ben je zwakker en krijgt een virus wat je al bij je draagt eerder de kans je ziek te maken. Je kunt dus niet spontaan ziek worden. Je moet het virus al ergens anders hebben opgepikt.

Om deze 9 redenen was het fantastisch om in de jaren ’80 op te groeien

2. Ga niet zwemmen als je net hebt gegeten, want dan kun je kramp krijgen

Alleen maar goed bedoeld vanuit opperste voorzichtigheid, maar het is niet waar. Wel kun je wat vermoeider zijn omdat je lichaam volop bezig is je eten te verteren en dus minder aandacht heeft voor jouw sportprestaties.

3. Als je je kauwgom doorslikt blijft het zeven jaar in je buik zitten

Het kan geen kwaad om af en toe een stukje kauwgom door te slikken. Wel is het zo dat niet wordt verteerd en er dus precies zo uitkomt als je het hebt doorgeslikt. Voor kleine kinderen kan het wel gevaarlijk zijn om kauwgom door te slikken, omdat het voor blokkades kan zorgen.

Maar het was was toch wel fijn geweest als mama ons ingelicht had toen we ouder waren… Als 20-jarige kun je namelijk nog steeds bang zijn om je kauwgom in te slikken.

10x Dit zijn de moeders die je op het schoolplein tegenkomt

4. Als je je benen scheert komen de haren dikker en donkerder terug

Hier zit een klein beetje waarheid in. Je haren zijn aan het uiteinde vaak dunner dan bij de wortel. Als jij je haar afscheert, groeit eerst dat dikkere stukje bij de wortel verder voordat er weer een dunner stukje komt. Het is dus waar, maar het is niet voor altijd. De dunne stukjes komen vanzelf weer naar boven.

6x zo’n moeder zou je niet worden (maar ben je nu toch!)

5. Was altijd je groente en fruit voordat je het eet

Een heel goed advies! Groente en fruit wordt met van alles besproeid om insecten tegen te gaan en er kunnen ook bacteriën op zitten, dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen. En ook valt er vaak genoeg iets op de grond.

6. Je krijgt vierkante ogen van te lang tv kijken

Dat was natuurlijk overdreven, maar daarmee insinueerde ze wel dat het niet goed voor je ogen was.
Wees gerust, er is geen enkel bewijs dat je ogen beschadigen of slechter worden van veel tv kijken. Ja je ogen kunnen er moe of droog van worden, maar geen blijvende schade.

De millennial als moeder: dit typeert jou waarschijnlijk als ouder

7. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!

Het is niet de belangrijkste maaltijd. Er is wel bewezen dat, wanneer je niet ontbijt, je de rest van de dag meer eet. Ook komt je vertering later op gang. Hierdoor heb je dus meer kans op overgewicht.

8. Smeer je in, anders heb je later kans op huidkanker!

Ja, ze kon wel best wijs zijn die moeder. Tegenwoordig weten we allemaal hoe gevaarlijk de zon kan zijn en zijn we maar wat blij dat mama continu achter ons aan bleef lopen met een tube zonnebrand.

Anoniem: ‘Ik ben net mijn moeder’

9. Wortels zijn goed voor je ogen

‘Heb je wel eens een konijn met een brilletje gezien?’ Je gaat er natuurlijk niet beter van zien, maar ze zijn wel degelijk goed voor je ogen. In wortels zit veel vitamine A en dat kan wel problemen met je ogen, zoals nachtblindheid, voorkomen.

10. Van je vingers kraken krijg je artritis

Hierover zijn de meningen verdeeld. Twee weken geleden kwam er een filmpje naar buiten van Vox waarbij werd onthuld dat onderzoeker Donald Unger vijftig jaar lang, iedere dag zijn vingers knakte en hij had nergens last van.

Thanks mom! 14x beautytips die we van onze moeder hebben meegekregen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme