Om deze 9 redenen was het fantastisch om in de jaren ’80 op te groeien

Lifestyle Susan Dalstra 28 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

We zeggen niet dat vroeger alles beter was, maar we gaan gewoon zo lekker op nostalgie. Dan verlangen we zo terug naar de tijd waarin #nofilter de norm was omdat je weken moest afwachten hoe je foto’s waren uitgepakt. Oh, de opwinding als je eindelijk dat envelopje met vakantiefoto’s kon ophalen! De jaren ’80 waren top!

Die oh zo geweldige jaren ’80

Er bestond niet iets als de Fear of Missing Out omdat je dankzij het gebrek aan social media geen benul had wat je miste. Als er niks op tv was, ging je gewoon wat anders doen in plaats van apathisch en besluiteloos door Netflix zappen. Laat ons nog lekker even verder zwelgen in nostalgie: dit is waarom opgroeien in de jaren ’80 zo verdomde fijn was.

1. Realityseries bestonden in de jaren ’80 niet

Ver voordat iemand ooit de naam ‘Kardashian’ had gehoord, keken we naar Medisch Centrum West, Spijkerhoek, Cheers en The A-team. Als je echt mazzel had, mocht je van je ouders naar de videotheek om een film uit te zoeken. En dan die brandende nieuwsgierigheid naar wat er toch allemaal achter dat gordijntje afspeelde…

2. Tekenfilms kijken was een zaterdagochtendritueel, niet een standaard tafereel

Zaterdag was feest, want dat was het moment waarop je zittend voor de tv met een kom cornflakes of een boterham naar Scooby Doo, Teddy Ruxspin, De Snorkels of Nils Holgersson keek.

3. Je kon buiten spelen en uren wegblijven

Als je moeder je kwijt was, kon ze er gewoon vanuit gaan dat je met een vriendje door de buurt aan het fietsen was of Calippo ijsjes at in iemands achtertuin. De enige stelregel was thuis zijn rond etenstijd of wanneer het donker werd.

4. Onze ouders maakten zich niet zo druk om junkfood

Biologisch eten was eigenlijk alleen voorbehouden aan de echte geitenwollensokken. Je mocht gewoon trakteren op snoepzakjes, kreeg chips in een koffiefilterzakje en een bakje vla na het eten.

5. We hadden het coolste speelgoed

Rolschaatsen, My Little Ponies, walkmans van Fisher Price: je speelgoed was heilig, en terecht want jaren ’80-speelgoed was gewoon te gek.

Back in the days: deze namen uit de 80’s zijn weer helemaal terug van weggeweest

6. De fashion was fabuleus

Spijkerbroek had een acid-wash, schouders waren opgevuld, sokken gelaagd, oorbellen lang en alles was neon. En dan het haar. Met kuif, getoupeerd, gepermanent, gewafeld: het was zeg maar niet het tijdperk van het minimalisme.

7. Je ging naar de drogist voor je make-up

Jonge meiden hebben nu toegang tot alle make-up tutorials van de wereld en laten hun highlighters en contoursticks van Kylie Jenner overschepen uit de VS. Wij hadden een mascara en een oogpotlood van Miss Sporty in kek kobaltblauw en een lipstick die van kleur veranderde. De make-up was net zo fel als onze kleding en we hadden geen idee hoe je een oogschaduw flatteus aanbrengt, maar daar ging het niet om.

17 dingen die wij vroeger als kind in de jaren 80 deden en nu echt niet meer kunnen

8. School was de hel – net als nu

Werkstukken maakte je aan de hand van een encyclopedie die je leende bij de bieb. Zat je hele alinea’s over te pennen. Maar er waren ook leuke dingen: geurpennen, agenda’s waar je vriendinnen in geheimtaal in schreven, de jaarlijkse fancy fair en roze koeken eten in de aula. Soms gewoon twee keer achter elkaar, want calorieën en de suikermaffia bestonden nog niet.

9. Je kon uren bellen met je vriendinnen

Ook al had je hele dag naast elkaar in de schoolbanken gezeten, eenmaal thuis had je nog genoeg met elkaar te bespreken om de vaste telefoonlijn uren bezet te houden – tot grote ergernis van je ouders.

Waarom kinderfeestjes in de jaren ’80 en ’90 veel beter waren dan nu!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme