17 dingen die wij vroeger als kind in de jaren 80 deden en nu echt niet meer kunnen

Kinderen Anne Broekman 24 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je in de jaren ’80 bent opgegroeid, herken je misschien wel dat de woonkamer altijd blauw van de rook stond. Autogordels waren er voor de sier en je speelde uren zonder toezicht in een bos.

Je groeide op zonder internet en smartphones. Het leven was een stuk makkelijk of juist niet?

17 dingen die wij vroeger als kind in de jaren 80 deden

Deze 17 dingen deden wij vroeger en worden nu als hoogst onpedagogisch beschouwd.

1. Zonder autogordel achterin zitten

En dan het liefst de plek in het midden, zodat je voorover kon buigen en aan de radioknopjes kon draaien. Dat je bij een eventuele botsing door de voorruit gelanceerd zou worden, tja, daar dacht niemand eigen over na. Aan autostoeltjes deden we trouwens ook niet. Baby’s en peuters zaten gewoon in een mandje los op de achterbank.

2. Totaal onbereikbaar zijn

Mijn ouders wisten vaak urenlang niet waar ik uithing. ‘Ergens in de buurt’ was goed genoeg. Een mobiele telefoon had ik natuurlijk niet, dus er werden gewoon ouderwets afspraken gemaakt: naar binnen komen als de straatlantaarns aan gingen, bijvoorbeeld.

3. Meeroken

Dat roken niet goed voor je was, dat wist iedereen al in de jaren ’80. Toch werd er niet echt stilgegstaan bij de gevaren van meeroken. Bij ons thuis werd binnen gewoon gerookt. Ook in de auto, trouwens. Als ik klaagde dat ik misselijk werd van de rook, draaide mijn moeder simpelweg een raampje open. Easy does it.

4. Insmeren? Welnee!

Tegenwoordig zie je op het strand veel kindjes in van die speciale zonbeschermende zwempakjes. Daar hadden we vroeger vast meewarig naar gekeken. Kinderen werden losjes ingesmeerd met factor 4, en dat was genoeg voor de hele dag. Kregen ze ten minste een ‘lekker’ kleurtje.

5. Naakt rondlopen

Ook zoiets: wij liepen tot een zekere leeftijd gewoon naakt op het strand of in het zwembad. Dat moest gewoon kunnen. Nu zijn we daar toch wat voorzichtiger in geworden.

6. Snacken in de jaren 80

Niks geen biologische speltkoekjes! Wij aten likkoekjes, wokkels, knetterkauwgom en vuurballen.

7. Zelf sturen

Niks was leuker dan bij je vader op schoot zitten als hij achter het stuur zat. Dan mocht je helpen met inparkeren, uiteraard zonder gordel om.

8. Zonder helm

Niemand, maar dan ook niemand, droeg een helm tijdens het fietsen. Hetzelfde geldt voor kniebeschermers tijdens het rolschaatsen of skateboarden. Hallo, je was toch geen nerd?

9. Buitenspelen in weer en wind

We waren altijd en eeuwig buiten, óók als het regende of stormde. We waren immers niet van suiker, toch?

10. Alleen thuisblijven

Al op jonge leeftijd mochten we alleen thuis blijven. De sleutel hing om jouw nek of lag onder een bloempot. Of er stak gewoon een touwtje uit de brievenbus. Wat voelde je je stoer en volwassen, zo alleen thuis.

11. Heitje voor karweitje

Ik heb bij wildvreemde mensen in huis klusjes gedaan voor een extra zakcentje. Wederom hadden mijn ouders dan geen idee waar en bij wie ik was. Maar dat deden alle kinderen. Je moest toch wat om een zak snaai te kunnen halen.

12. Sigaretten halen

Menig maal werd ik naar de winkel gestuurd om voor mijn ouders sigaretten te halen. Of een fles wijn. En ik kreeg het allemaal zonder problemen mee.

13. Bomen klimmen

In hoge bomen klimmen, in sloten springen, fikkie stoken. Deze ‘gevaarlijke’ dingen deden we allemaal, zonder oplettende ouder in de buurt, zo klein als we waren.

14. Babysitten

Ik paste al op buurtkinderen toen ik een jaar of tien was. Daar werd niet moeilijk over gedaan. Je kon oppassen zodra je een luier kon verschonen en 0611 kon bellen, voor als er echt stront aan de knikker was.

15. In de auto wachten

Geregeld moest je op een parkeerterrein in je eentje in de auto wachten tot je vader of moeder terug was van de bakker/apotheek/supermarkt. En nee, je had geen smartphone om je mee te vermaken. Dus staarde je maar wat voor je uit.

16. Zonder licht fietsen

Ik kan me serieus niet herinneren dat ik ooit een goed functionerend lichtje op mijn fiets heb gehad – zowel voor als achter.

17. Je kreeg soms een corrigerende tik

Maar alleen als je het echt, echt, echt heel bont had gemaakt.

11 x dingen van vroeger die je kinderen waarschijnlijk nooit zullen begrijpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme