Iris vertelt babynieuws aan vrienden: ‘Ze gooiden me uit de groepschat’

Persoonlijk Valéry de Voijs 23 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer Iris (32) onverwacht zwanger raakt, kan ze niet wachten om het grote nieuws aan haar omgeving te vertellen. Niet iedereen reageert echter enthousiast op het babynieuws.

“Mijn vriendengroep bestaat uit twee categorieën: de moeders, en de vrijgezellen. Lange tijd behoorden ik tot de categorie van de vrijgezellen. Nu had ik wel eens een partner, maar mijn meeste liefdesrelaties duurden niet lang.”

Verdeelde vriendengroep

“De vriendengroep is over het algemeen heel hecht. Zo is er een groepschat op whatsapp waar we iedere dag actief zijn. Wat de vriendinnen die al kinderen hebben echter niet weten, is dat er een tweede groepschat bestaat waar alleen de vriendinnen in zitten zónder kinderen. Aangezien ik kinderloos was, zat ik in beiden chatgroepen.

In die ‘kinderloze’ app-groep werd er vaak geroddeld over de vriendinnen met kinderen. Als we bijvoorbeeld met z’n allen een uitje wilden inplannen, moesten we rekening houden met alle peuters die tussen de middag een dutje moesten doen. Daar werd dan wel eens om gezeurd door de kinderloze vriendinnen. Ik zal eerlijk zijn: ook ik heb wel eens opmerkingen gemaakt waar ik niet trots op ben.

Iris werd onverwacht zwanger

Tot ik Frank (44) leerde kennen, en stapelverliefd werd. Onze relatie werd al snel serieus; we gingen eigenlijk direct samenwonen en binnen no time was ik zwanger. Hoewel Frank en ik een kinderwens hadden, waren wij totaal niet voorbereid op deze onverwachte zwangerschap.

Eén ding was meteen heel duidelijk: het kindje was vanaf het begin hartstikke welkom. Ik was heel enthousiast toen ik het nieuws eindelijk aan mijn vrienden en familie kon vertellen.

Mijn familie en collega’s reageerden heel blij en positief, maar binnen mijn vriendengroep waren er gemengde reacties. Alle vriendinnen die zelf kinderen hadden, waren heel blij. De kinderloze vriendinnen reageerden heel bot. Ze maakten grappen dat ik een ‘overloper’ was, en ze hebben me dezelfde avond nog uit de groepschat gegooid.

We zijn nu vier maanden verder, en het contact is nog niet hersteld. Daarentegen ben ok wel veel closer geworden met de vriendinnen met kinderen. Wellicht ben ik wel een overloper, maar ik ben de ‘kinderloze vriendinnen’ liever kwijt dan rijk.“

Op je werk vertellen dat je zwanger bent: denk aan deze 5 punten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen