Op je werk vertellen dat je zwanger bent: denk aan deze 5 punten

Lifestyle Redactie 30 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoera je bent zwanger! Hoewel je thuis misschien op grootste wijze aankondigt dat er gezinsuitbreiding plaatsvindt, is dit nieuws vertellen op werk een ander verhaal. Natuurlijk moet je het een keer aan je baas vertellen, maar als je dit doet, doe het dan goed. Hoe? Deze tips kunnen je helpen om op je werk te vertellen dat je zwanger bent.

Vertel je het heugelijke babynieuws met roze of blauwe toeters en bellen aan al je vriendinnen, op je werk is het wellicht verstandig iets minder uitbundig te zijn. Natuurlijk mag je wel je blijdschap laten zien, maar complete gender reveal-babyshower-confetti-met-taart-taferelen zijn ook weer het andere uiterste.

Zwanger? Wacht nog even met het vertellen op werk

Jij staat misschien al wel na vier weken met een positieve zwangerschapstest in je hand. Het liefst vertel je het de hele wereld, maar wacht nog even met het babynieuws wat betreft je werk. De meest miskramen gebeuren tijdens de eerste drie maanden, dus wanneer deze grens is gepasseerd, kun je het beste je baas informeren. Wacht ook weer niet te lang. Je buik kun je niet lang verborgen houden.

Heb je al enorm last van zwangerschapskwaaltjes tijdens de eerste weken van je zwangerschap? Licht dan bijvoorbeeld alleen een naaste collega in die je vertrouwt of vertel het iemand anders die voor jou in kan staan als je even een ochtendje niet op je paasbest bent.

Het kan in uitzonderlijke gevallen ook verstandig zijn nog langer te wachten dan de aangegeven drie maanden, wanneer je wacht op bijvoorbeeld een promotie of reorganisatie. Als je werkgever vervelende bedoelingen heeft, dan gooi je misschien je eigen glazen in met het nieuws van een baby. Probeer wel eerlijk naar je situatie te kijken. Kun je die promotie qua energie en tijd wel aan? Anders is het verstandig om het nieuws toch eerder te brengen en je twijfels te overleggen met je baas. Misschien denkt je werkgever er wel anders over, dus maakt het bespreekbaar.

Eerst je baas, dan de rest

Wacht dus ook even met het nieuws bekend maken op social media en vraag je vrienden dit ook te doen. Ook al ben je geen vrienden met je collega’s of werkgever op social media, het is niet erg netjes als hij of zij per ongeluk via de wondere wereld van het web jouw babynieuws te weten komt.

Je gaat het vertellen, maar eerst…

Zoek eerst uit wat er in je contract staat over ouderschapsverlof. Zorg dat je je rechten kent, daar kun je hier alles over lezen, en spreek daarna pas af met de HR-manager of de persoon die gaat over jouw verlof. Zo kun je ook eventuele vragen bedenken die je nog hebt nu je je werk gaat vertellen dat je zwanger bent.

Probeer tijdens dit gesprek positief te blijven. Breng het nieuws zo zakelijk mogelijk en probeer jezelf niet in te dekken met excuses of beloftes als ‘nee joh ik heb helemaal niet zoveel verlof nodig’.

Dat kan misschien verleidelijk zijn, omdat je jouw nieuws hiermee denkt te verzachten, maar het is niet slim. Focus je op zaken als wie je taken kan overnemen als je met verlof gaat, wanneer je met verlof wilt en hoe je het werk weer oppakt als je weer terug bent. Laat zien dat je bent voorbereid en goed wilt mee denken met wat het beste is voor het bedrijf en jezelf.

Je collega’s

Als je niet erg close bent met je collega’s is het meer dan voldoende om je babynieuws te vertellen bij de eerstvolgende vergadering. Kun je wel erg goed opschieten met je collega’s? Vertel het dan met een traktatie of vertel het tijdens een gezamenlijke lunch. Houd het in ieder geval lekker simpel en professioneel. De grotere aanpak kun je doen bij familie en vrienden.

Afspraken maken

Je lichaam is continu aan het veranderen tijdens je zwangerschap. Pin je daarom nog niet te vroeg vast wanneer je met zwangerschapsverlof denkt te willen gaan. Je moet dit wel op tijd aangeven, maar je mag hier best nog even over nadenken. Doe alles in goed overleg met je werkgever en houd hem of haar op de hoogte bij veranderingen. Zorg dat de communicatie zo open mogelijk verloopt.

Licht je werkgever bijvoorbeeld in wanneer je naar de verloskundige of een arts moet, maar treed niet verder in details. Hij of zij hoeft alleen te weten wanneer je er niet bent en waarom en dat is voldoende.

Deze 5 situaties zijn voor iedere werkende moeder herkenbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme