Shit happens; zo kun je poepvlekken uit de vloer en kleding reinigen

Kinderen Redactie 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Kinderen staan gelijk aan vlekken en vlekken zijn altijd een uitdaging om te verwijderen. Met name poepvlekken verdienen wat extra aandacht. Dit zijn tips om poepvlekken te reinigen.

Poepvlekken verwijderen

Zindelijkheidstrainingen gaan met ups and downs. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en tja, shit happens. Hoe sneller je poepvlekken verwijdert, hoe groter de kans dat jouw tapijt, bank of beddengoed schoon wordt. De truc is dan ook om het ongelukje zo snel mogelijk op te ruimen. Maar hoe? Dat is vaak de grote vraag.

Kleding en lakens

Heb je poepvlekken in kleding of lakens? Dan hebben deze een spoeling en een voorwas nodig, voordat je ze wast zoals je gewend bent. Spoel het getroffen kledingstuk of laken eerst goed af met koud water, zodat eventuele harde uitwerpselen er vanzelf afstromen. Stop het laken of de kleding vervolgens in een badje of de wastafel met lauwwarmwater en een scheut vlekverwijderaar en/of wasmiddel met enzymen (lees het etiket!). Ook ossengalzeep doet wonderen als het om poepvlekken gaat.

Laat het ongeveer 2 uur weken, voor je het kledingstuk of het laken goed uitspoelt en uitknijpt. Zijn de poepvlekken erg hardnekkig? Dan kun je de kleding of het laken eerst nog even in heet water wassen met twee kopjes witte azijn. Was het vervolgens in de wasmachine – apart van ander wasgoed – zoals je gewend bent.

Vloeren

Harde vloeren, zoals laminaat of tegels, kosten niet zoveel werk omdat er zelden echt poepvlekken achterblijven. Wel is het van belang dat je dit hygiënisch schoonmaakt. Dit is misschien een smerig verhaal, maar het eerste wat je moet doen is ‘de harde poep’ zo snel mogelijk oppakken. Pak een plastic zakje, een stuk keukenrol of handschoenen om de drol(len) op te rapen en deponeer ‘m in het toilet. Gebruik vervolgens papieren doekjes om de ontlasting zoveel mogelijk van de vloer te vegen. Vervolgens kun je vochtige doekjes langs de vloer halen om de restjes te verwijderen.

Dettol en andere ontsmettingsmiddelen zijn perfect om de harde vloer te desinfecteren. Welk spul je dan ook koopt, het is altijd verstandig om de bijsluiter van tevoren goed door te nemen. Laat het spul goed intrekken en veeg het getroffen plekje opnieuw af met schoon water. Vervolgens kun je de natte plek goed drogen met een theedoek, maar je kunt het ook op de natuurlijke manier laten drogen.

Tapijt

Tapijten zijn misschien wel de gevaarlijkste plaats voor ongelukjes. En vragen om de meeste special care bij het reinigen van poepvlekken. Tapijten zijn namelijk niet makkelijk om te reinigen. Daarnaast is de kans groot dat de ontlasting zich diep in de stof vestigt. Probeer met een groot mes, of een ander dun schrapend voorwerp de eerste poep van het tapijt af te schrapen, zodat je het niet dieper in de stof wrijft. Probeer vervolgens de poepvlek zoveel mogelijk schoon te vegen met een schone papieren doek.

Meng vervolgens een kwart kopje koud water en 2 eetlepels wasmiddel dat enzymen bevat. Enzymatische reinigingsmiddelen worden ook gebruikt voor dierlijke geuren en poepvlekken en zijn heel effectief. Maak een doek vochtig met het mengsel en dep de vlek hierbij. Draai de doek om en dep opnieuw, tot het gebied schoon is. Je kunt vervolgens Isopropyl Alcohol of een verdunde witte azijn gebruiken om te plek te ontsmetten.

Poepfile bij kinderen: wat is het en hoe herken je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme