5 vreemde gewoontes van peuters én de bijbehorende oplossingen

Kinderen Redactie 31 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

Peuters pikken soms rare gewoontes op, zoals neuspeuteren of vloeken. Je schrikt soms van dit gedrag van je peuter of je schaamt je zelfs een beetje. Toch zijn deze vreemde peutergewoontes makkelijk te verklaren.

Lees hier over vijf rare peutergewoontes en wat je er aan kunt doen!

5 vreemde gewoontes van peuters én de bijbehorende oplossingen

Het gedrag van baby’s en peuters wordt bijna obsessief in de gaten gehouden door ouders. Want hey, wanneer sta je nou zo dichtbij de ontwikkeling van zo’n klein mens? En voor je het weet, en twee keer knippert met je ogen, is je peuter opeens een puber.

Kijk daarom nog maar eens goed naar je peuter en let op alle ontwikkeling, óók die vreemde peutergewoontes.

1) Hoofd schudden
2) Nagelbijten
3) Masturberen
4) Neuspeuteren
5) Vloeken

1) Hoofd schudden

Hoe gek het misschien ook klinkt, veel baby’s en peuters schudden expres met hun hoofd. De meeste kinderen stoppen hiermee als ze drie jaar zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je kind het fijn vindt om zijn hoofd te schudden. Dit kan zijn uit frustratie, om de pijn te verlichten (bijvoorbeeld bij doorkomende tandjes), behoefte aan aandacht of de meest voorkomende reden: omdat het ze rustig maakt. Veel kinderen schudden daarom hun hoofd als ze in slaap vallen.

Aanpak hoofd schudden:
Omdat hoofd schudden veel voorkomt en vaak vanzelf overgaat, is er geen reden om je ernstige zorgen te maken. Wat kun je er tegen doen? Wat is de reden:

  • Aandacht trekken
    Wil je kind aandacht trekken met zijn gedrag? Voorkom het schudden van zijn hoofd dan door hem juist positieve aandacht te geven als hij het gedrag niet vertoont.
  • Meedeinen op muziek
    Houdt je kindje van schudden met zijn hoofd vanwege het ritmische aspect en doet hij dit overmatig? Probeer dan deze behoefte anders te vervullen. Bijvoorbeeld door samen op muziek mee te klappen of te dansen.
  • Rustig worden
    De meeste kinderen gebruiken hun hoofd schudden als manier om rustig te worden en bij te komen van de dag. Een rustige slaaproutine kan dit gedrag verminderen. Zorg voor een vaste routine door bijvoorbeeld een warm bad of een knuffelsessie.

Veiligheidstip hoofdschudden
Zorg dat je kind veilig is als hij toch blijft en wil hoofd schudden. Er mag niets uitsteken waaraan hij zich kan verwonden. Ook in zijn bedje moeten de schroeven goed vastzitten en mogen er geen andere losse onderdelen rondzwerven. Kijk ook uit met zachte, grote kussens en dekens, deze zorgen voor verstikkingsgevaar. Maak je je echt zorgen over deze peutergewoonte, neem dan altijd contact op met je huisarts.

2) Nagelbijten

Nagelbijten staat bekend als een nerveuze gewoonte. Maar bij kinderen kan dit ook andere oorzaken hebben, zoals verveeldheid of simpelweg uit gewoonte. Bijna alle kinderen bijten weleens op hun nagels, maar pas op, want het is een gewoonte die je kind niet makkelijk afleert. Hierdoor hebben veel kinderen ook op latere leeftijd nog last van nagelbijten.

Aanpak nagelbijten:
Omdat nagelbijten een onbewuste gewoonte is, kun je het gedrag het beste helemaal negeren. Door er telkens de aandacht op te leggen, kun je het namelijk zelfs erger maken. Wel kun je zorgen dat de nagels van je kind altijd netjes kort geknipt zijn, zodat er weinig te bijten valt. Ook is het handig om je kind bezig te houden op de momenten waarop hij het meeste op zijn nagels bijt. Bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken. Leid hem dan af met een stressballetje of ander speeltje. Ook kun je hem een vingerhoedje geven. Ben je ten einde raad? Probeer dan een speciale nagelbijtstift. Deze laat een vies smaakje achter en zal onbewust het nagelbijten verminderen.

3) Masturberen

Laten we gelijk voorop stellen dat er niets mis is met je kind als hij aan zichzelf zit. Veel kinderen ontdekken op een bepaalde leeftijd dat het fijn is om tegen iets aan te bewegen of om aan hun geslachtsdelen te zitten. Ze zien niet in waarom dit gedrag fout zou zijn in het openbaar, want voor hem is het net zo natuurlijk als het ontdekken van de rest van zijn lichaam, zoals zijn voeten of vingers.

Aanpak masturberen:
Raak vooral niet in paniek. Je kind ontdekt zijn lichaam en alhoewel masturberen fijn voelt, linken ze dit niet met seks omdat ze niet weten wat dat inhoud. Het heeft dus ook geen zin om te zeggen dat je dit soort gedrag liever niet in het openbaar ziet. Hiervan schrikt je kind alleen maar, waardoor hij seksuele gevoelens kan gaan associëren met fout gedrag. Je kunt hem beter afleiden, bijvoorbeeld met een speeltje of het gedrag compleet negeren. Hij zal op latere leeftijd doorkrijgen dat zijn gedrag ongepast is in het openbaar.

4) Neuspeuteren

Een van de peutergewoontes die wij volwassenen allemaal kennen is neuspeuteren. De meeste kinderen peuteren in hun neus uit verveeldheid of simpelweg omdat er iets in hun neus zit. Ze snappen nog niet dat neuspeuteren niet op prijs wordt gesteld. Het gedrag kan verergeren doordat je de verwarming of airco hoog aan hebt staan. Dan worden de neusholtes erg droog en vormt het snot korstjes, wat de drang tot peuteren groter maakt.

Aanpak neuspeuteren:
Neuspeuteren is een peutergewoonte die kinderen vaak zelf links laten liggen zodra ze ouder worden en naar school gaan. Dit komt omdat ze dan door hebben dat het niet zo fris is. Hoe erg je het ook vindt als je kind in zijn neus peutert, het is een onbewuste gewoonte. Zeg er dus niets van op een geïrriteerde toon, dat vergroot de kans dat hij het juist gaat doen om je uit te testen. Je kunt hem wel erop aanspreken zonder er een groot probleem van te maken. Bijvoorbeeld: “Dat is bah, doe maar niet.” Combineer deze opmerking met afleiding, zoals speeltjes en je kind zal snel genoeg merken dat je dit niet fijn vindt.

5) Vloeken

Een van de mindere peutergewoontes: vloeken. Vaak vangt een kind zijn eerste scheldwoord thuis op. Misschien floepte het eruit toen je in de supermarkt iets was vergeten of dacht je dat hij het niet kon horen. Het kan ook gebeuren dat je kind op televisie of buiten bepaalde woorden heeft gehoord. Hoe dan ook, je kind blijft maar dat ene scheldwoord herhalen, wat moet je doen?

Aanpak vloeken:
Het ergste wat je kunt doen is (heftig) reageren op het gevloek van je kind. Of dit nou lachen of boos worden is, je kind merkt alleen dat hij met dit onbekende woord gelijk aandacht en een reactie van je krijgt. Hij zal dan juist dit woord blijven herhalen om ditzelfde trucje nog een keer uit te halen. Vloeken of zelfs schelden worden dan pas echt irritante peutergewoontes… Vaak als je er geen aandacht aan besteedt gaat de lol eraf en zal je peuter het woord niet meer zeggen.

Respect bij brengen
Je kunt je kind wel op een rustige toon respect proberen bij te brengen. Dit doe je door uit te leggen dat het geen aardig woord is en je er mensen pijn mee kunt doen. Als je dit serieus en kalm aanpakt zal je kind hiervan onder de indruk zijn en snappen dat je dit echt niet leuk vindt. Het helpt natuurlijk ook om zelf op te letten met wat je zegt, zodat je kind in ieder geval geen nieuwe scheldwoorden oppikt.

De 4 meest voorkomende redenen waarom peuters zichzelf slaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme