Maakt je baby veel geluid tijdens het slapen? Dit is de verklaring

Kinderen Redactie 31 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Als kersverse ouder is álles spannend. Je schrikt van elk hikje, luistert of je kindje nog wel ademt en installeert natuurlijk een babyfoon met camera bij het bedje. Het is je zelfs al opgevallen dat je baby tijdens het slapen wel héél veel geluid maakt.

Relax mama, dit is waar dat vandaan komt.

Je baby maakt geluid tijdens het slapen

Baby’s maken in de eerste plaats veel geluid omdat ze door hun neus ademen. Er is maar weinig ruimte in die kleine neusjes en dat resulteert erin dat bij het uitademen door de smalle ruimte veel geluid wordt geproduceerd. Hier hoef je je geen zorgen om te maken want dit is volkomen normaal bij pasgeboren baby’s.

Baby’s slapen nog niet diep

Pas na ongeveer zes maanden beginnen baby’s dieper te slapen, tot die tijd zijn het vooral lichte slaapjes. Omdat ze niet in een heel diepe slaap vallen, zijn ze vanzelfsprekend ook minder rustig en bewegen ze meer en maken ze dus ook meer geluid.

Als je baby veel geluid maakt tijdens het slapen is dat over het algemeen dus niets om je zorgen over te maken. Het is volkomen normaal in de eerste weken na de geboorte van je kleintje.

Stiller na 6 tot 12 weken

Het is goed om te weten dat de meeste baby’s na zes tot twaalf weken een stuk stiller worden tijdens het slapen. Als je na deze periode merkt dat je baby tijdens het slapen nog steeds (uitzonderlijk) veel geluid blijft maken, is het wel verstandig om dit te bespreken op het consultatiebureau of met je huisarts.

Over die stillere slaapjes: wedden dat je dan weer twaalf keer per dutje boven het bedje hangt om te horen of je kind nog wel ademt? Welkom in de onrustige wereld van ouders, het is ook nooit goed. Zeg maar dag tegen je nachtrust zoals je die ooit gewend was. Nog erger: wist je dat nieuwe ouders pas na zes jaar weer een beetje normaal slapen?

Wist je dat een iPhone standaard een white noise optie voor je baby heeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme