7x de lekkerste luisterboeken die je tijdens de vakantie wil lezen

Lifestyle Sophie Nortier 1 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Lezen, wie heeft er nog tijd voor? Tijdens de vakantie is het een van de meest gestelde doelen, maar toch lukt het vaak niet. Luisterboeken zijn dan dé uitkomst!

Wat is de vakantie heerlijk! Met een e-reader vol gedownloade boeken (of een doos vol nieuw bestelde pagina’s met mooie verhalen), ga jij de vrije dagen in.

De fijnste luisterboeken voor de vakantie

Deze must reads, of in dit geval ‘must listens’, kun je met alle gemak tijdens je vakantie beluisteren, maar ook gewoon tijdens het boodschappen doen of het opruimen.

1. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Rutger Bregman is een van de schrijvers voor de Correspondent. Hij heeft al meerdere boeken uitgebracht waarmee hij een verfrissende nieuwe blik werpt op de mensheid en diens gedrag. De meeste mensen deugen is er een die nieuw licht schrijnt op de eeuwenoude geschiedenis waarin de mens als een egoïst en een zondaar wordt gezien.

Met de meest recente inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie, bekijkt hij de mensheid opnieuw. Zijn wij wel zo slecht als altijd is beweerd?

Onder andere te luisteren op Storytel, Luisterrijk en Spotify.

2. Familieopstelling – Kluun

Stijn van Diepen, het personage uit de meeste van Kluun’s boeken. Hij verloor zijn vrouw Carmen in ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en probeert dit verlies te verwerken in het boek ‘De weduwenaar’. Nu gaat Stijn’s verhaal verder in Familieopstelling.

Zijn dochter is inmiddels eenentwintig en zijn moeder zit met Alzheimer in een verzorgingstehuis. Wanneer hij in zijn zoektocht naar zichzelf terugkeert naar Noord-Brabant, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis.

Onder andere te luisteren op Luisterrijk en Storytel.

3. Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Deze YA gaat over de leerjaren van de tweeling Jude en Noah. Ooit waren ze onafscheidelijk, maar ergens gaat er iets helemaal mis en groeien ze uit elkaar. In de ene verhaallijn luister je mee met de dertienjarige Noah die zijn homoseksualiteit een plek probeert te geven. In de andere verhaallijn is Jude al zestien en keert ze steeds meer in zichzelf. Gaande weg kom je erachter wat voor vreselijks er is gebeurd.

Onder andere te luisteren op Luisterrijk en Storytel.

4. De zeven zussen – Lucinda Riley

De zeven zussen. De boekenreeks waar iedereen inmiddels al over heeft gehoord. Maar heb je nou al eindelijk eens tijd gehad om hem ook te lezen? Gelukkig is ‘ie er nu ook als luisterboek.

In dit eerste deel komen Maia en haar zussen bij elkaar na de plotselinge dood van hun vader. De dames zijn allen als baby geadopteerd door Pa Salt en ontvangen na zijn dood allen een brief met een verwijzing naar hun afkomst. In dit eerste deel is het de beurt aan Maia om opzoek te gaan naar haar identiteit en komt zo terecht in Rio de Janeiro.

Onder andere te luisteren op Storytel en Luisterrijk.

5. Wees onzichtbaar – Murat Isik

De oud Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft met zijn fijne voorleesstem ook behoorlijk wat luisterboeken ingesproken. Zo ook dit boek. Wees onzichtbaar is een coming of age over de Turkse Metin.

Begin jaren tachtig komt hij met zijn ouders en zus in de Bijlmermeer wonen. Zijn tirannieke vader zorgt voor een angstige thuissituatie voor het hele gezin, totdat de kinderen ouder worden en de moeder langzaamaan emancipeert. Tegelijkertijd is het verhaal ook een ode aan de Bijlmer; het verval van de vooruitstrevende wijk, de Bijlmerramp en het verzet van activistische bewoners tegen de sloop van vele flats.

Onder andere te luisteren op Luisterrijk en Storytel.

6. Izar – Carlo Groot

Izar gaat over het verhaal van Carlo en Lisette en de moeizame weg die helaas veel stellen moeten bewandelen, ivf. Maar in dit verhaal wordt het vanuit de man verteld. Waar hij zichzelf nooit als vader zag, werd Lisette steeds ongelukkiger zonder kind. Uiteindelijk gaat Carlo overstag, maar verloopt het allemaal niet zo soepel als gehoopt. Voor velen een herkenbaar verhaal over verdriet en geluk, vol met humoristische anekdotes en zelfspot.

Onder andere te luisteren op Luisterrijk en Storytel.

7. Harry Potter – J.K. Rowling

Misschien heb je de boeken vroeger stuk gelezen, of zijn je kids er nu aan verknocht, maar geloof ons; deze wil je ook als luisterboek hebben gehoord. En als het even kan in het Engels. Want niemand minder dan Stephen Fry heeft deze reeks ingesproken en zijn stem neemt je volledig mee in de spanningen en avonturen die de personages meemaken. Met typerende stemmetjes en al.

Onder andere te luisteren op Storytel

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme