De millennial als moeder: dit typeert jou waarschijnlijk als ouder

Kinderen Redactie 28 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Elke generatie heeft zijn eigen bijzonder- én eigenaardigheden. Zo ook de generatie millennial moeders die nu kinderen krijgt.

We beloven onszelf dat we nooit worden zoals onze moeders, maar bedenk je ook dat jouw kinderen waarschijnlijk weer hele andere ouders worden dan dat jij bent.

Als jij bent geboren tussen 1980 en 2000, ben je een millennial. De officiële benaming is ‘Generatie Y’, maar omdat deze generatie de eeuwwisseling zo bewust heeft meegemaakt en opgroeit in een nieuw decennium, refereren we vaker naar deze groep als millennials.

Dit typeert millennial moeders

Wat ook bijzonder is aan de millennials, is dat ze waarschijnlijk in de afgelopen jaren of in de komende jaren moeder zullen worden, mits ze een kinderwens hebben. Wat typeert de ‘millennial-mom’?

1. Ouders zijn meer internet-savvy

Generatie Y is een unieke generatie in de opkomst van de digitale technologie. Onze ouders groeiden simpelweg niet op met mobiele telefoons of internet, en hebben zich daarom op late leeftijd moeten leren aanpassen aan deze nieuwe digitale manier van leven.

Onze kinderen zullen echter geen tijd meer meemaken waarin een iPad of smartphone géén rol speelt. De millennials zijn echter opgegroeid tijdens deze revolutie. We herinneren ons nog de tijd waarin we simpelweg op straat speelden en boomhutten bouwden, en leerden het internet gaandeweg kennen naarmate het zich verder ontwikkelde.

Omdat jij als moeder samen opgroeide met de ontwikkeling van het internet, is dit een vertrouwd medium voor je. Ook in je rol als moeder gebruik je deze bron bijna dagelijks.

De kans is groot dat jij je kinderen stimuleert om de kansen en de kracht van internet te benutten, maar bent je ook heel erg bewust van de ‘zorgeloze’ jeugd die je hebt gehad zonder. Daarom zal je op bepaalde momenten ook sneller geneigd zijn om je kinderen op andere manieren te laten spelen, leren en ontwikkelen.

Gebruikt je kind Snapchat? Zo zorg je ervoor dat hij of zij er veilig gebruik van maakt

2. We zijn hoger opgeleid – vooral de vrouwen!

In vergelijking met oudere generaties is Generatie Y ontzettend hoog opgeleid. Vooral vrouwen met een HBO of Universitair diploma nemen flink toe.

Veel millennial-vrouwen erkennen het belang van een goede opleiding, en zijn waarschijnlijk geneigd de importantie van goed onderwijs over te brengen op hun kinderen. Door de enorme opkomst van hoger opgeleide vrouwen, zullen millennial moeders ook een veel sterkere boodschap van gender-gelijkheid meegeven aan hun kids.

3. Je bent een meer idealistische moeder

De wereld verandert in rap tempo. Globale zorgen als CO2-uitstoot en klimaatverandering houden de wereld meer dan ooit in z’n greep. Deze maatschappelijke problemen werden in vorige generaties nog amper (h)erkend. Generatie Y is daardoor idealistischer dan voorgaande generaties. Zij vragen zich af wat zij kunnen betekenen voor ontwikkeling van het grotere geheel.

Bedrijven geven aan dat millennials veel vaker dan voorgaande generaties hebben deelgenomen aan vrijwilligers- of ontwikkelingswerk.

De generatie die op dit moment geboren wordt, generatie Alpha, zal meer dan ooit de druk van een verslechterd leefklimaat op de schouders voelen. Een oneerlijke last, maar troost jezelf met de gedachte dat deze jongste generatie millennials als ouders hebben! Hun idealistische inborst geven zij hoogstwaarschijnlijk door aan hun kinderen.

Hoe word je een groene(re) mama?

4. Millennial-moms zijn ouder

De leeftijd waarop mensen kinderen krijgen, blijft verder stijgen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen nu hun eerste kind krijgen, ligt ongeveer op 29,9 jaar. Bij mannen ligt dit zelfs drie tot vier jaar hoger. Dit is een significant verschil met eerdere generaties, waar vrouwen vaak al moeder werden als ze begin 20 waren.

Hoewel kinderen krijgen op latere leeftijd gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, kleven er ook belangrijke voordelen aan. Oudere moeders zijn vaak beter geïnformeerd, zijn hoger opgeleid en hebben vaak meer te besteden. Ze vinden hun eigen ontwikkeling en carrière vaak belangrijk, en geven dit mee aan hun kinderen.

5. Ze vormen hechte communities

Waar oudere generaties vaak advies van experts en boeken ter harte namen, vormen millennial-moms hechte communities. Ze hechten meer waarde aan advies van gelijkgestemden, of dat nou in eigen vriendenkring is, of bijvoorbeeld op internet-fora.

Daarnaast doen ze zelf uitgebreid onderzoek, en nemen nieuws en advies niet klakkeloos aan. Ze zijn koppig genoeg om een eigen koers te varen.

9x redenen om andere moeders als vriendin te hebben

6. Millennial moeders claimen meer ‘me-time’

De keerzijde van de constante blootstelling aan internet, social media en de toenemende werk- en studiedruk, is helaas uitval. In geen enkele generatie komt een burn-out vaker voor dan bij millennials.

Enerzijds denkt deze generatie dat ze alles kunnen bereiken en behalen wat er in het leven zit. Maar gaandeweg worden ze in deze ‘the-sky-is-the-limit’ filosofie soms teruggefloten door hun mentale gemoedstoestand. Dit neemt de millennial moeder echter zeer serieus.

Waar oudere generaties moeders zich vaak compleet wegcijferden voor de kinderen, claimt deze generatie meer ‘me-time’, om zo mentaal gezond te blijven. Ze nemen klachten van anderen, en dus ook van hun kinderen, serieus en handelen als dat nodig is.

7 sneaky manieren om dingen te verbergen voor je kids als je me-time nodig hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme