3x aspecten die je een gelukkige ouder maken

Ouderschap Muriel Oonincx 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ouder zijn is het allermooiste wat ons ooit is overkomen, maar tegelijkertijd vervloeken we het politietje spelen en het ontbreken van enige tijd voor onszelf. Kinderen opvoeden is ronduit pittig, dus als er geheimen zijn hoe we gelukkige ouders kunnen worden dan willen we het graag weten!

Zo zijn er een aantal aspecten die gelukkige ouders gemeen hebben.

Wat maakt een gelukkige ouder?

Wetenschappers op het gebied van de positieve psychologie hebben een aantal bewezen strategieën gevonden die ervoor zorgen dat je je rol als ouder meer waardeert en de relatie tussen je kinderen en jou significant doet verbeteren. Of je nu peuters of tieners hebt rondlopen.

1. Vieren wat ze bereiken met hun kinderen

We vergen ontzettend veel van onszelf. Altijd denken we dat we meer hadden kunnen doen. Meer tijd met onze kinderen kunnen doorbrengen, nog meer liefde geven, nog actiever participeren en daarmee schieten we in ons gevoel steeds tekort.

En het erge is, schuldgevoel en wat als gedachten maken het niet beter, sterker nog, het helpt niets. Denk eens aan de belangrijkste pijlers van jouw kind (sport, school, hobby’s, tijd samen).

En reflecteer op de bijdragen die je hebt geleverd om je zoon of dochter verder te helpen. Denk dus meer aan wat je wel bereikt hebt in plaats van wat niet gelukt zou zijn.

Als je tijd met je kinderen wil doorbrengen, maar geen tijd hebt

2. Plannen speeltijd in voor zichzelf

Uit een study aan Princeton University bleek dat mensen op hun gelukkigst zijn als ze vrije tijd voor zichzelf inplannen.

Met een gezin met kinderen blijft er maar al te vaak weinig tot geen privé-tijd over voor de ouders. Stel je voor dat gestresste, kribbige ouders nou niet echt een positief effect op de emoties in een gezin hebben dan weet je wat je te doen staat.

Meer tijd voor jezelf maken. Me-time. Haat het woord of niet, maar feit is wel dat met elke dag een beetje tijd voor jezelf je een veel leuke(re) en gelukkige ouder wordt.

7x zo zorg je voor meer me-time in je hectische leven

Dat kan een uur sporten zijn, een roman lezen of tuinieren en in bad liggen met een muziekje op.

3. Zijn niet haatdragend

Zit er weer een barst in de iPad of heeft je peuter met marker stift op je mooie witte leren stoel lopen krassen. Zeker, dan hebben ze een standje en bijbehorende consequenties verdient, maar bovenal vergeef je je kinderen ook meteen en blijf je nooit haatdragend of nazeuren over een gebeurtenis.

Mensen die goed kunnen vergeven zijn minder angstig, minder depressief, en minder vijandig. Ze staan daarnaast positiever in het leven en zijn meer content met hun leven. Doe jezelf en je kinderen dus een groot plezier en bezig de gulle taak van het vergeven.

Leer je kind hoe hij boos mag zijn (en niet dat hij niet boos mag zijn)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme