Renate (28): ‘Mijn vriend verlaat me als ik geen kind met hem wil’

Persoonlijk Vera Guldemeester 29 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

In een relatie is het fijn als je op één lijn ligt zeker wat de toekomst aangaat. Bij Renate en haar vriend Felix is dit niet meer het geval. Zij wil absoluut geen kinderen, haar vriend Felix wel. “Vroeger wilde ik graag kinderen, maar in deze tijd kinderen op de wereld zetten zie ik echt niet zitten”, vertelt ze aan Famme.

“Vanaf het moment dat Felix en ik bij elkaar op de middelbare school in de klas kwamen waren we onafscheidelijk. We waren verliefd, hielpen elkaar het eindexamenjaar door en gingen erna samen in Rotterdam studeren. Op dat moment wisten we zeker dat we de rest van ons leven samen zouden blijven. We fantaseerden om samen een wereldreis te maken, over een huwelijk en wilden niets liever dan een paar kinderen.

Wereldreis met een mooi einde

Na het afstuderen gingen we op wereldreis. We hadden allebei een bijbaantje genomen om dit te bekostigen. Het was een grote droom die voor ons uitkwam. In het jaar voordat corona uitbrak ontdekten we Azië, Australië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. We genoten van iedere dag van onze reis en het samenzijn beviel ons prima. In de laatste week van onze reis gingen we naar New York. Ik werd op Times Square door Felix ten huwelijk gevraagd. Onze wereldreis werd een onvergetelijke ervaring.

Aan het werk

Toen we thuiskwamen vonden we allebei binnen een paar maanden een fulltime baan. We konden een appartement huren dat groot genoeg was om een gezin in te stichten. We hadden afgesproken dat als we een baan en een appartement zouden hebben, we snel aan kinderen zouden beginnen. Toen Felix er op een avond over begon, kreeg ik het opeens heel benauwd. Een kind? Ik moest er niet aandenken. Vroeger wilde ik graag kinderen, maar met hoe de wereld er nu uitziet wil ik dat helemaal niet meer.

Ontwijken van gesprekken

De afgelopen twee jaar probeerde ik de gesprekken over een kind elke keer te ontwijken. Ik gooide het erop dat we nu nog lekker van elkaar konden genieten en dat ik nog even wilde werken en carrière wilde maken. Hij begreep het gelukkig en zei dat we nog genoeg tijd hadden. Maar toen Felix laatst aan mij vroeg of ik nog wel een kind met hem wilde, kon ik niet anders dan eerlijk zijn.

Ik wil geen kind

Toen ik Felix vertelde dat ik geen kind wilde werd hij boos. Hij dacht dat het aan hem lag en hij zei dat hij me zou verlaten als ik hem geen kind zou ‘geven’. Ik vond dit een enorm heftige reactie. Hij liet mij niet eens uitleggen waarom ik het niet meer zag zitten. Dan had ik hem kunnen uitleggen dat ik de wereld te naar vind om een kind in op te laten groeien en dat het niets met hem te maken heeft. Daarnaast zie ik om mij heen hoe moeilijk vriendinnen het hebben met baby’s en kinderen. Ze zijn in de drukte van hun gezin zichzelf kwijtgeraakt. Ik wil dat echt niet.

Ultimatum

Het is inmiddels twee maanden geleden dat we deze ruzie hebben gehad en onze relatie is daardoor anders geworden. We hebben sneller een discussie en maken zelfs ruzie. Dit deden we eerder nooit. Het is verdrietig om zo met elkaar om te gaan. Twee weken geleden heb ik Felix eindelijk kunnen vertellen hoe ik erover denk en wat mijn redenen zijn om geen kind(eren) te willen. Hij liet ook gelijk weten hoe hij erover dacht. Hij gaf me nog één jaar de tijd. Mocht ik dan écht niet van gedachte zijn veranderd dan zal hij bij me weggaan.

Uit elkaar gaan

Ik moet er niet aandenken dat we uit elkaar gaan. We zijn al zo lang samen en het ging altijd zo goed tussen ons, maar ik weet wel dat mijn mening niet gaat veranderen. Ik ben stiekem aan het sparen en heb al een kamer geregeld bij mijn moeder voor het geval ik niet in dit huis kan blijven wonen. We zullen zien wat de toekomst brengt.”

Wat kun je doen als je man geen kinderen wil en jij wel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme