Zwanger en een hittegolf: met deze tips kom je bloedhete zomerse dagen door

Gezondheid Laurien Bleeker 10 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwanger en een hittegolf? Dat is geen pretje… Het wordt de komende tijd tropisch warm in Nederland dus een heuse hittegolf is niet ondenkbaar. Dat betekent dat het minstens vijf dagen op rij 25 graden of hoger is en van die vijf dagen moeten er drie meer dan dertig graden zijn. Anyway: bloedheet dus. En als je zwanger bent is het nog eens extra warm, omdat je lijf net wat meer moeite moet doen om de warmte weer kwijt te raken.

Je kan het door de extreme warmte sneller benauwd krijgen en er misselijk(er) van worden. Een persoonlijk hitteplan als je zwanger bent is voor de komende tijd dan ook geen overbodige luxe.

Zwanger en een hittegolf? Blijf koel met deze tips

Met deze tips kom je tropische dagen koel door.

Drinken, drinken, drinken

Door de warmte verlies je veel vocht, veel meer dan normaal. En als je zwanger bent nog net even wat meer. Genoeg drinken is dus erg belangrijk. Probeer ijskoude drankjes te vermijden, maar drink juist thee. Door de warme vloeistof krijgt je lichaam namelijk een seintje dat het af moet koelen. Water op kamertemperatuur is natuurlijk altijd goed. Vochthoudende snacks uit de koelkast verkoelen en je krijgt meteen extra vocht binnen, denk aan watermeloen, komkommer en waterijsjes.

Houd je hoofd (en voeten) koel

Een badje water voor je voeten is heel verfrissend en zorgt voor verkoeling. Plof dan ook neer in een stoel in de tuin, wel op een schaduwplekje natuurlijk, en dompel je voeten onder in water. Andere tips om snel af te koelen zijn een natte doek in je nek of op je voorhoofd leggen of je polsen onder stromend koud water houden. Binnen kan je een ventilator neerzetten met een fles bevroren water ervoor, dat koelt de lucht af.

Doe een stapje terug

Ben je nog aan het werk of ben je thuis veel in de weer? Probeer dan tijdens de hittegolf een stap (of twee) terug te doen. Door de warmte slaap je waarschijnlijk minder goed en ben je dus sneller moe overdag. Daarbij komt dat de hitte kan zorgen voor benauwdheid, misselijkheid of een duizelig gevoel en dat wil je niet als je zwanger bent. Plan niet te veel in, laat het huishouden even voor wat het is en doe vooral rustig aan. Heb je al kinderen rondlopen in huis? Misschien kan iemand in je omgeving ze even opvangen voor een paar uurtjes, kan jij even een siësta houden op het heetst van de dag.

Dit is waarom je jouw kind nooit alleen achter wil laten in de auto (óók niet met de ramen open)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen