Laurien: ‘Mama, zijn we er al? Dat is de meestgestelde vraag die ik achter me in de auto hoor’

Columns Laurien Bleeker 17 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Ze schrijft graag over van alles wat met (haar) kinderen en opvoeden te maken heeft. Een tip: lees het met een knipoog. Dit keer gaat haar column over de komende autovakantie in de zomer waarbij ze eerst urenlang met de kinderen in de auto zit, voordat het genieten kan gaan beginnen.

“Mama, zijn we er al? Staat op nummer 1 van meestgestelde vragen die me om de oren vliegen wanneer we even met de auto weg gaan. Gevolgd door: Mama, mag ik iets te eten? of Mama, mogen we een filmpje kijken? Maakt overigens niet uit waar we heen gaan of hoe lang het duurt. Zien jullie het patroon al? Juist, mama. Alsof ik de enige ben die voorin de auto zit. Wat niet kan, want ik rij niet. Dus er zit al-tijd iemand naast me, maar toch is het al-tijd mama. Mama’s zullen dit vast (hopelijk!) herkennen.

Een autovakantie, zo’n twaalf uur rijden. Als het meezit (en dat zit het nooit)

Nu heeft deze mama besloten om in de zomervakantie met de, jawel, auto op vakantie te gaan. Of nou ja ‘besloten’, er was niet heel veel keuze, want vliegtickets zijn niet te betalen voor vijf man, maar dat terzijde. Onze eerste echte autovakantie met drie kinderen achterin. Zo’n twaalf uur rijden gaan we, als het meezit natuurlijk. Je kunt ervan uitgaan dat het niet meezit, dus we zullen nog wel wat langer onderweg zijn. De man rijdt en ik heb in ieder geval een overnachting geboekt als we halverwege zijn. Dan kan hij even uitrusten, leek me wel zo verstandig en een veilige keuze. Bovendien kunnen de kids dan even uitrazen, rustig wat eten en slapen in een bed in plaats van die warme autostoeltjes. Natuurlijk vergeet ik mezelf ook niet: ik kan dan ook even uit de rol van ober, entertainer, juf, politieagent en zangeres.

Op dit moment ben ik druk bezig met een lang-in-de-auto-moeten-zittten-plan. Voor de kinderen en dus indirect ook voor de man en mij. De hele tijd omgedraaid zitten, lijkt me niet zo gezellig namelijk en zo lenig ben ik ook niet. Dus ze moeten zich echt wel even een paar uur kunnen vermaken in de twee dagen dat we naar onze vakantiebestemming in Frankrijk rijden. Natuurlijk gaat er een tablet mee en ondertussen heb ik organizers voor aan de voorstoelen gevonden. Inclusief koelvak voor de flessen water.

Wat nemen we mee om de kinderen enkele uren (of alle) mee te vermaken?

Alleen nu rijst de vraagt: wat gaat er in de rest van de vakken? Wat is leuk om mee te nemen onderweg tijdens een autovakantie, waar vermaken kinderen zich mee? Autobingo kreeg ik al van wat ouders uit de omgeving door, dus dan ook potloden om de gevonden plaatjes mee aan te kruizen. Wat nog meer? Raamstickers? Niet handig denk ik, aangezien de oudste in het midden zit en ik nu al weet dat er dan ruzie ontstaat over dat ene raam dat gedeeld moet worden. Speelgoed? Is dat handig of wordt dat halverwege door de auto gegooid? Ik vond een spelletje waar je water in moet doen en dan door middel van twee knopjes, ringetjes over de steeltjes te gooien. Klinkt eigenlijk al als geen goed idee hè? Weet nu al precies wie van de kinderen het stopje uit dat spel trek zodat het water eruit stroomt, dus laat ik ook een droge doek inpakken.

We zijn, zo merk je, geen ervaren autoreizigers met drie kinderen op de achterbank, dus alle tips zijn welkom. Wat ik me wel goed voor kan stellen is dat snacks essentieel zijn voor een urenlange autoreis. Ongeveer de helft van de bagage zal bestaan uit snacks. Van rijstwafels tot appels en van rozijnen tot snoepjes. Ook zullen we wat tussenstops maken voor een plaspauze en een verse kop koffie om weer een uur op te kunnen teren. Verder houden we het einddoel in zicht: een huisje bij het strand waar we een paar weken gaan vertoeven. De terugreis, daar denken we nog maar even niet aan.”

Laurien: ‘Genderbewust opvoeden is wél van deze tijd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme