Speelse manieren om jouw kind te helpen met het leren van de letters

Kinderen Lisa van den Akker 18 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Elk kind volgt z’n eigen ritme. Sommige kinderen tonen al vroeg interesse in letters, terwijl anderen er pas interesse voor krijgen op de basisschool. Dat is natuurlijk helemaal oké. Maar blijft jouw kind maar vragen naar letters? Daag hem dan uit door letters te leren met deze speelse activiteiten.

Het ontdekken van de letters is een belangrijk onderdeel van de zogenoemde beginnende geletterdheid. Belangrijk is om de letters vooral spelenderwijs aan te bieden. Je wilt het jouw kind niet te lastig maken, of te veel verwachten: de kans is dan namelijk groot dat je kind afknapt of gefrustreerd raak.

Leren van letters

Volg de interesses van je peuter en ga voor activiteiten die passen bij zijn of haar interesses.

DIY: Een letterposter maken

Een letterposter is een leuke manier om letters en beginklanken van woorden te leren kennen. Het is niet moeilijk om het te maken:

  • Zoek afbeeldingen met alle letters van het alfabet, bijvoorbeeld een appel voor de a, een boom voor de letter b, een cirkel voor de letter c, etc. en knip ze uit.
  • Op de achterkant van de afbeeldingen schrijf je de bijbehorende letter.
  • Lamineer de plaatjes en plak er klittenband, of magnetisch plakband op.
  • Op een grote poster schrijf je alle letters van het alfabet. Bij de letters plak je ook een stukje klittenband of magnetisch plakband.

Nu kan jouw kind spelen met de losse plaatjes, en de juiste plaatjes bij de letters plakken. Met de letterposter leer je niet alleen letters, maar vergroot je ook de woordenschat.

Bezig zijn: samen kliederen

Een fijne motoriek is belangrijk om de letters te kunnen schrijven. In plaats van schools te oefenen met pen en papier kun je de letters lekker kliederend schrijven. Denk aan schrijven in het zand of letters maken van koekjesdeeg.

Actief: Zoek de letter

Een belangrijk onderdeel van de beginnende geletterdheid is het herkennen van de letters. Er zijn veel letters die op elkaar lijken, denk bijvoorbeeld aan de b, p en d. Door de letters veel te zien en ermee te oefenen, gaan kinderen de letters uiteindelijk herkennen. Je kunt het stimuleren met verschillende spelletjes.

Schrijf bijvoorbeeld alle letters van het alfabet op een groot blad, een bord, of op een schaakbord. Vervolgens schrijf je nog een keer de letters op losse steentjes, knijpertjes, of schaakstukken. Nu kan jouw kind de letters gaan matchen: de a bij de a, de b bij de b, enzovoort.

Puzzelen en voelen

Kijk eens bij de kringloopwinkel of speelgoedwinkels voor leuke letterpuzzels. Er zijn veel mooie houten puzzels te koop met de letters van het alfabet. Op deze manier leert jouw kind niet alleen puzzelen, maar voelt het ook meteen de vormen van de letters. Vooral voor jonge kinderen is het écht schrijven nog erg lastig en ook niet nodig, maar spelen met de letters is wel een heel leuke introductie.

Educatieve spelletjes: Squla, Snappet, Taalzee of Junior Einstein

Squla, Snappet, Taalzee en Junior Einstein zijn betaalde leermethodes die ook veel in het onderwijs worden gebruikt. Je kunt een abonnement afsluiten en educatieve spellen spelen op de computer, tablet of telefoon. Deze methodes hebben veel spelletjes die jouw kind zelfstandig kan gebruiken. Je kunt de voortgang bijhouden en de moeilijkheidsgraad instellen. Ideaal.

Spelletjes: Magnetische letterdoos van Maan Roos Vis of Rompompom

Met deze mooie letterdozen kun je samen met je kind de letters ontdekken en herkennen en zelfs woorden maken. In de dozen zitten verschillende lettermagneten en leuke werkbladen om al spelenderwijs letters te leren.

Lezen: Het letterwinkeltje

Het Letterwinkeltje is een rijmboek met kleurrijke tekeningen. Het gaat over Opa Brom, die een winkeltje vol letters in alle soorten en maten heeft. Iedereen koopt letters, maar er is één klant die geen idee heeft wat iedereen eigenlijk met die letters doet. Opa Brom legt uit wat je met de letters kunt doen, en hoe je woorden kunt maken. Dit boek helpt kinderen begrijpen wat letters precies zijn, en waarom ze zo handig zijn.

4x leuke manieren om je kind het alfabet te leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme