Janna (34): ‘Mijn man steunt zijn ouders financieel, ik ben het er niet mee eens’

Persoonlijk Laura Saija 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Janna en haar man Ruben hebben een gemiddeld inkomen en wonen in een rijtjeshuis. Sinds begin dit jaar geeft Ruben zijn ouders financiële steun en daar is Janna niet over te spreken. “Hij geeft zijn ouders geld voor boodschappen en rekeningen, dat loopt soms wel op tot 300 of 400 euro per maand”, vertelt Janna.

Mijn man Ruben en ik werken allebei hard om ons gezin met drie kinderen draaiende te houden. We betalen onze hypotheek, alle rekeningen, de kinderen krijgen kleding als ze dat nodig hebben en er staat altijd een warme maaltijd op tafel. We houden zo af en toe van een uitje en gaan eens per jaar op vakantie.

Financiële steun

We hebben het zelf niet breed, maar we hebben genoeg om een leuk leven te leiden met onze kinderen van zeven, vijf en twee jaar. Sinds twee jaar gaat het financieel slechter met mijn schoonouders. Ze hebben het nooit breed gehad, maar door de inflatie kunnen ze nu nauwelijks nog rondkomen.

Sinds begin dit jaar gaat het zelfs zo slecht, dat Ruben hen financieel steunt. In het begin durfde hij dit niet aan mij toe te geven, maar uiteindelijk biechtte hij op dat hij zijn ouders soms geld geeft voor boodschappen en het betalen van rekeningen. Dat loopt soms wel op tot 300 of 400 euro per maand.

Zelf gebruiken

Ruben vindt dat het zijn taak is om zijn ouders te helpen, ze hebben immers zijn hele leven voor hem gezorgd. Hij wil dat ze in hun hoekwoning kunnen blijven wonen om daar oud te worden. Ze wonen al minstens veertig jaar in hetzelfde huis. Hij zou het zielig vinden als ze kleiner moeten gaan wonen in hun laatste levensfase.

Ik ben het totaal niet eens met zijn beredenering. Het geld dat Ruben maandelijks aan zijn ouders geeft, kunnen wij goed gebruiken. We komen zelf amper rond en kunnen nu naast de boodschappen bijna niets meer doen.

Geen leuke dingen doen

Geen leuke dingen doen, geen spontane uitjes en ik vraag me af of we dit jaar wel op vakantie kunnen. Ik vind niet ons gezinsleven moet lijden onder de financiële situatie van Rubens ouders. Helaas kan ik er niet met Ruben over praten, hij denkt er namelijk niet over om zijn ouders geen financiële steun meer te geven.

Het inkomen van Ruben en mij gaat beide meteen naar de gezamenlijke rekening, maar ik ben van plan om dit stop te zetten. Hij betaalt zijn ouders maar uit zijn eigen zak, dan merkt hij misschien eindelijk hoe weinig geld hij overhoudt.

Karlijn (35): ‘Ik houd mijn vakantiegeld dit jaar in mijn zak’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen