Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Bevallen 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Stuwing: Wat is het en hoe kun je de pijn verzachten?

Wanneer de melkproductie na de bevalling op gang komt, kun je last krijgen van stuwing. Gespannen en pijnlijke borsten, die erg vol aanvoelen zijn allesbehalve een pretje. Benieuwd wat het precies is, wanneer het begint en hoe je de pijn kunt verzachten? Je leest het hieronder.

Als je net bent bevallen dan denk je misschien dat alle pijn voorbij is, maar helaas moeten we je daarin teleurstellen. Stuwing is voor veel vrouwen in de eerste dagen of weken ook erg pijnlijk.

Wat is stuwing precies?

Een vergrote doorbloeding van de borsten in combinatie met de aanmaak van melk, veroorzaakt stuwing. Stuwing is ook wel te herkennen aan pijnlijke, gespannen, warme en volle borsten. Bij de meeste vrouwen begint de stuwing zo’n drie tot vier dagen na de bevalling. Of je nu borstvoeding of flesvoeding gaat geven: elke moeder krijgt last van stuwing. Wel heeft de één er meer last van dan de ander.

Hoe kun je de pijn verzachten?

Stuwing kan erg pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om het te verminderen.

 1. Masseren van de borsten
  Misschien moet je er door de pijn niet aan denken, maar het masseren van de borsten helpt goed bij pijnlijke borsten door stuwing. Probeer je borsten tijdens het voeden rustig te masseren. Hierdoor zal de melk beter gaan stromen en komt de borstvoeding beter op gang.
 2. Vaak aanleggen
  Geef je borstvoeding? Probeer je baby dan vaak aan te leggen. Op die manier breng je de melkproductie goed op gang. Leg hierbij je kind goed aan, op die manier kan de melk er goed uitkomen. Het is belangrijk dat je baby goed aanhapt en de borst leegdrinkt. Daarna zullen je borsten minder gespannen aanvoelen.
 3. Kolven
  Soms kan een baby moeilijker aanhappen, als de borsten erg gespannen zijn. Wanneer je dit hebt, kun je met een kolfapparaat de druk er iets afhalen, waarna het minder gespannen voelt. Je kan je kind daarna alsnog aanleggen en laten drinken.
 4. Warme douche
  Heb je veel last van stuwing? Een warme douche kan helpen. Het warme water zorgt voor ontspanning en tegelijkertijd zorgt de warmte er ook voor dat de melk beter gaat doorstromen. Wil je niet iedere keer onder de douche gaan staan? Dan kan een ‘hot pack’ of een warm washandje ook wonderen verrichten.
 5. Koolbladeren
  Wist je dat koolbladeren van witte of groene kool een natuurlijk hulpmiddel is tegen stuwing? Deze bladeren zorgen voor een koelend effect en zullen de zwelling en pijn verminderen. Om dit te gebruiken snij je de harde nerf uit de kool. Was de bladeren daarna goed af en kneus ze ietwat. Hierdoor komen de helende sappen vrij. Leg de bladeren daarna op de borst. Ook kun je ze in je bh klemmen, op die manier blijven ze goed zitten. Laat de koolbladeren ongeveer twintig minuten op de borst liggen en herhaal dit zo’n drie keer per dag. Wil je een extra verkoelend effect creëren? Bewaar de koolbladeren dan in de vriezer.

5 vragen om erachter te komen wat jullie relatie nodig heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme