Laurien: ‘Bij kind nummer drie weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik moet doen’

Columns Laurien Bleeker 17 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Ze schrijft graag over van alles wat met (haar) kinderen en opvoeden te maken heeft. Een tip: lees het met een knipoog. Dit keer gaat haar column over momlife struggles: ‘Bij kind nummer drie weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik moet doen’.

“Bij de eerste is alles nieuw en alles komt op je af. In het ergste (mijn) geval heb je nog nooit een luier verschoond. En je partner ook niet. Daar sta je dan, die eerste nacht in het donker een luier te verschonen. Je wilt niet te veel licht maken, want dat is niet goed voor het slaapritme van de baby. Aan de andere kant wil je ook niet in de meconium grijpen… (grapje, de man deed de eerste luiers ‘s nachts, maar bij wijze van dan).

De eerste flesjes, de eerste keren in bad en de eerste keer het slaapritme van je baby ondervinden. Want dat doe je eigenlijk bij baby nummer 1: alles ondervinden, ontdekken, proberen, falen en weer opnieuw proberen tot het wel lukt. Bij baby nummer 2 gaat het allemaal wat soepeler. Je maakt je niet meer zo druk als je kind een snotneus heeft of opeens niet meer wil slapen. Die luiers en flesjes doe je in een handomdraai en af en toe Google je iets en dan komt het ook wel weer goed.

Ik besef dat ik Google op slaapritme kind 2 jaar

Bij baby nummer drie, want ja er kwam er nog een, is het net zo. Alles gaat gemakkelijker, baby gaat gewoon mee in de flow van het gezinsritme. Iedereen blij. Tot je opeens beseft dat je aan het googelen bent op slaapritme kind 2 jaar. Wacht even, wat ben ik hier aan het doen?! Ik heb potverdorie al twee baby’s opgevoed tot een zevenjarige en een vierjarige (niet dat die nou zo best slaapt, maar dat terzijde) en nu speur ik het internet af naar slaapritmes van dreumesen?!

Ook appte ik mijn schoonzusje, want haar kindje is net zo oud. Het is haar eerste en zij blijkt met dezelfde slaap struggles te zitten: het kind wil niet meer slapen ‘s avonds. Mijn kind ook niet. Dus, wat nu? We sturen wat tips heen en weer en die bestaan uit: middagdutje skippen tot middagdutje inkorten tot bij je kind blijven tot het slaapt (niet handig met nog twee kinderen) tot papa het bedritueel laten uitzoeken tot het ook gewoon niet meer weten. Ik moest wel om mezelf lachen. Mijn werk bestaat ook uit artikelen schrijven over alles wat met opvoeden te maken heeft, inclusief die slaapritmes…

De momlife struggles blijven dus. Of je nu een, twee, drie of meer kinderen hebt. (Alhoewel, ik heb een supermom vriendin met vijf kinderen, misschien moet ik haar eens om advies vragen.) Of je nu met je werk bezig bent met kinderen opvangen, verzorgen, opvoeden of erover schrijven, of niet. De mom struggles are real en dat zal ons hele leven wel zo blijven.”

Laurien: ‘Mochten jullie niks meer van me horen: please, send help!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme