Leer je peuter zichzelf aan te kleden in deze stappen

Kinderen Laurien Bleeker 17 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Op een gegeven moment krijgt je peuter interesse in uit- en aankleden en hoe fijn is het als hij dat zelf kan doen elke ochtend! Dat uitkleden hebben kinderen vaak wel snel onder de knie, complimenteer ze daarvoor. Dit geef je kind het zelfvertrouwen wat hij nodig heeft voor de volgende stap: zelf aankleden.

Zelf aankleden

Aankleden is namelijk een stuk lastiger. Stimuleer dit bij je mini door de volgende stappen te volgen en leer je peuter hoe hij zichzelf kan aankleden.

Stap voor stap aankleden voor peuters:

1. Heb geduld

Het kost tijd en geduld, veel geduld, om je peuter zichzelf aan te leren kleden. En het zal ook niet allemaal meteen lukken. Een broek is bijvoorbeeld veel makkelijker aan te trekken dan een trui. Wees dus geduldig en geef je mini een compliment als hij het alleen al probeert. Ook al betekent het dat zijn broek achterstevoren zit, zijn shirt binnenstebuiten en zijn schoenen andersom.

2. Doe het voor

Geef zelf het voorbeeld en kleed jullie samen aan. Leg stap voor stap in simpele zinnen uit wat je doet en doe het voor. Kinderen doen graag na, dus dit is een goed leermoment voor ze. Als je het alleen uitlegt en niet voordoet, kan het zijn dat je peuter niet begrijpt wat je bedoelt, omdat hij het zich nog niet kan visualiseren.

3. Neem de tijd

Leren aankleden werkt niet als jullie haast hebben en ergens naartoe moeten. Of als je eigenlijk op dat moment geen geduld hebt. Pak dan ook een rustig moment en neem de tijd om je peuter echt te leren hoe hij zich het beste kan aankleden.

4. Gebruik een maat groter met oefenen

Gaan jullie beginnen met oefenen? Kies er dan voor om bijvoorbeeld een trui in een maat groter te pakken. Hier zit meer ruimte in en dat oefent makkelijker. Kan hij de trui eenmaal goed in zijn eentje aantrekken, dan kan je een kledingstuk in zijn eigen maat proberen.

5. Laat je kind zitten

Zittend aankleden werkt een stuk beter dan staand aankleden als kinderen dit net beginnen te leren. Ze hebben namelijk vaak nog niet genoeg balans om te blijven staan én zichzelf aan te kleden.

6. Voor- en achterkant

Als je peuter zichzelf kan aankleden kan je een stapje verder gaan, door hem aan te leren wat de voor- en achterkant van een kledingstuk is. En de binnen- en buitenkant. Doe dit naar aanleiding van de labels die je vaak in kleding vindt, knopen en ritsen of afbeeldingen.

7. Geef hem een spiegel

Check samen in de spiegel of alles goed zit en leer hem aan om dit ook zelf te doen.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme