5 dingen die we over borstvoeding kunnen leren uit Aziatische culturen

Baby Lisa van den Akker 3 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Borstvoeding wordt overal ter wereld gegeven, toch verschilt het per cultuur hoe er tegen borstvoeding word aangekeken. Zo wordt het heel anders beleefd in Aziatische culturen dan in Westerse culturen. Wij vertellen je vijf dingen die we kunnen leren over borstvoeding uit Aziatische culturen.

Westerse culturen verschillen op veel vlakken van Aziatische. Zo schreven we eerder al over menstruatieverlof dat in Aziastische landen veel normaler is dan in Westerse landen.

Borstvoeding in Aziatische culturen

Er zijn een paar dingen die wij als westerlingen best kunnen leren van de Aziatische cultuur als het gaat om borstvoeding.

Openbaar voeden

In Aziatische culturen is het heel normaal om je baby in het openbaar te voeden, vrouwen voelen daarbij geen gêne. Het gaat niet om een show off mentaliteit, maar er is gewoon niemand die er echt van opkijkt. In het Westen daarentegen, kunnen sommige mama’s zich ongemakkelijk voelen en kiezen ze voor een discrete hoek of afzondering om hun baby’s te voeden.

Langvoeden

In Azië is het ‘Lang leve de moedermelk’ motto sterk aanwezig. Borstvoeding wordt vaak veel langer volgehouden dan in het Westen. Het is voor Aziatische moeders niet uitzonderlijk om je kinderen tot twee jaar of zelfs langer te voeden. In het Westen ligt de nadruk vaak op het introduceren van bijvoeding na zo’n zes maanden.

Lees hier de ervaring van Lisa met langvoeden.

Familie als cheerleaders

In Aziatische culturen zijn andere vrouwelijke familieleden vaak betrokken bij het borstvoedingsavontuur. Oma’s, tantes en grote zussen staan allemaal in de startblokken om de moeder te ondersteunen en advies te geven. Zo wordt kennis van generatie op generatie doorgegeven. In het Westen is het vaak de individuele beslissing van de moeder, met af en toe wat hulp van professionals zoals een lactatiekundige.

Traditionele werkwijze

In Azië worden traditionele manieren en ingrediënten soms gebruikt om de melkproductie te stimuleren. Kruiden, voedingssupplementen en oude rituelen spelen hierbij een rol. In het Westen draait het vooral om wetenschappelijke en medische benaderingen van borstvoeding.

Voeden en werken

In Aziatische culturen is het helemaal geen big deal om de baby mee te nemen naar het werk voor een snelle voedingssessie. Werkgevers en collega’s vinden het prima. In het Westen kunnen werkende moeders soms de borstvoedingsbalans op het werk lastig vinden en is het soms zelfs lastig om een goede kolfruimte te krijgen.

Had ik maar nooit… Zo abrupt gestopt met borstvoeding geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen