9x dingen die je niet tegen lesbische moeders moet zeggen

Relatie Muriel Oonincx 17 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Eén van mijn beste vriendinnen is al jaren gelukkig met haar vriendin en samen vormen ze een superfijn gezin. Tijdens avondjes uit hebben we de vragen die zij als lesbische moeders weleens krijgen over het moederschap doorgenomen. Er hard om gelachen, maar de monden vielen er ook open van.

Het is vast goed bedoeld, uit nieuwsgierigheid of uit een soort onbeholpenheid, maar deze vragen horen lesbische moeders liever niet.

9x vragen die je niet aan lesbische moeders hoeft te stellen

Want aan een hetero koppel zou je ze misschien ook niet voorleggen.

1. Wie is de echte moeder?

Ehh, we zijn allebei echte moeders. Of zeg jij tegen elke man die vader geworden is: ‘Ben jij de echte vader?’ Als je op deze manier te weten wilt komen wiens eicel het was, wie bevrucht is en wie het kindje negen maanden gedragen heeft, dan ben je geen echte vriendin. Dan sta je zo ver van ons af dat het nogal impertinent is om dit te durven vragen. Als we op het punt komen dat we persoonlijke onderwerpen kunnen aansnijden dan zou je het ook zo kunnen vragen: ‘Wie is de biologische moeder?’

2. Wie is de vader?

Over het algemeen hebben kinderen van twee moeders geen vader, maar een donor. Zeker, er zijn sommige situaties waarbij de donor een rol speelt. Meestal is dat niet die van vader, maar van Henk of SuperKees of oom. Heb je dergelijke gesprekken met elkaar dan kun je beter spreken over: ‘Heeft de donor een rol in het leven van jullie kindje?’ Met al dit soort vragen kun je het beter over biologisch of donor hebben, ook in gevallen van adoptie bijvoorbeeld. Maar daarover een andere keer meer.

3. Ben je niet bang dat hij/zij ook homoseksueel wordt?

Eh nee, gelukkig wonen we in Nederland, het meest vrije en liberale land als het op gelijkheid voor homoseksuelen aankomt, maar zelfs als we in anti-homo landen met vervelende uitsluitingen geboren waren vinden we het nog steeds geen enkel probleem.

4. Wat als je kind(eren) hetero is/zijn?

Oh jee, dan hebben we een groot probleem! Duh…

5. Het zal wel makkelijk opvoeden zijn met twee vrouwen

Dus je denkt echt dat vrouwen beter in staat zijn om hun kind op te voeden? Samen de was opvouwen, bammetjes smeren, boodschappen doen, agenda’s vrij maken voor een ziek kind? Dus twee mannen zouden het minder goed doen dan twee vrouwen of een ‘normaal’ stel zou meer conflicten hebben. Twee vrouwen hebben net zo goed verschillen in karakter en aanpak, maar we voelen elkaar wel goed aan, dank je.

6. Ben je niet bang dat hij/zij een man mist?

Alsof in traditionele gezinnen de man altijd een rol speelt. Scheidingen, vaders die geen rol meer spelen, alles komt voor tegenwoordig. En gelukkig heeft bijna iedereen een sociaal vangnet van familie, vrienden of gays die best een potje kunnen voetballen met mijn zoon of een moeilijk gesprek kunnen voeren.

7. Weet je kind dat je op vrouwen valt…?

Weet jouw kind dat je op mannen valt?

8. Vaderdag zal wel verwarrend zijn voor jouw kind

Valentijnsdag zal wel verwarrend zijn als je niet verliefd bent en Kerst verwarrend als je een ander geloof aanhangt? Wij denken dat een kind best zonder Hallmark gezoete, commercieel ingegeven papa-dag kan. En thuis worden heus gesprekken gevoerd op een bepaalde leeftijd waarbij de betekenis van bepaalde dagen en gezinsrollen aan de orde komen. Maar verwarrend, nee, het is blijkbaar verwarrend voor de vragensteller.

9. Het lijkt me soms geweldig om met een vrouw samen te leven. Soms zou ik wel lesbisch willen zijn

We geven je te denken. Omdat lesbische moeders elkaar zo goed begrijpen? Goed vrouwenpraat kunnen voeren met elkaar? Met dezelfde chromosomen aan tafel zitten? De relatie is net zo gecompliceerd als ieder ander en af en toe misschien wel gecompliceerder vanwege dezelfde emoties en gevoelens.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen