Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 22 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zou iedere ouder tegen zichzelf moeten zeggen

We kunnen het niet vaak genoeg tegen onze kids zeggen. Clichés als ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, ‘tijd heelt alle wonden’ en ‘uithuilen en opnieuw beginnen’ passeren waarschijnlijk regelmatig de revue. Toch zijn er een heleboel lessen die we onze kinderen leren, maar die we als moeder ook stiekem tegen ons eigen spiegelbeeld mogen uitspreken.

Kinderen houden niet voor niets een spiegel voor, nietwaar?

Lessen waar moeders zélf van kunnen leren

Of je nu 3 jaar bent of net 33 kaarsjes hebt uitgeblazen, deze lessen gelden voor ons allemaal.

‘Huil het er maar even uit’

Dit heb je vast weleens tegen je kinderen gezegd. Wanneer je zoon met een trillende onderlip uit de kinderopvang komt. Of wanneer je dochter intens verdriet heeft omdat haar lievelingsknuffel in de wasmachine zit. Een dikke knuffel van mama en een aai over de bol kan dan wonderen doen. Die liefde mogen we ook vaker aan onszelf geven. Als wij iets naars meemaken, slikken we die brok snel weg. Een les waar we juist zelf van kunnen leren is dat we onze emoties heus mogen toelaten.

‘Je bent goed zoals je bent’

Eén van de mooiste lessen die we onze kinderen mee kunnen geven is dat ze zichzelf mogen accepteren. Precies zoals ze zijn. Van jongs af aan kunnen kinderen namelijk behoorlijk streng naar zichzelf zijn. Wanneer ze een tekening (voor hun gevoel) ‘verpesten’, of wanneer hun grote broer beter kan voetballen. Liefkozend zal jij je kind vertellen dat hij goed is zoals hij is. En dat is nu precies de les die jij tegen je spiegelbeeld mag uitspreken.

‘Geef niet op’

Als die blokken voor de tiende keer omvallen of die schoenveters wéér losgaan, zul jij je kind aanmoedigend laten weten dat ze niet meteen moeten opgeven. Het is normaal dat dingen niet in één keer lukken. We geven onze kids de kans om dingen rustig te ontdekken, terwijl we van onszelf stiekem verwachten dat alles meteen goed moet gaan. Wanneer we die taken op ons werk niet afkrijgen, of niet binnen een week hersteld zijn van die burn-out kunnen we soms behoorlijk teleurgesteld zijn in onszelf. “Geef jezelf de tijd, net zoals jij je kids die tijd gunt” aldus een moeder die vaak veel te streng voor zichzelf is.

‘Ben eens dankbaar’

Deze heb je vast weleens naar je kinderen uitgesproken. Wanneer ze ontevreden in die broccoli zitten te prikken, of zeuren om dat zoveelste cadeautje in de winkel. En dat terwijl we zelf ook nog wel eens vergeten om dankbaar te zijn voor alles wat we hebben. Soms zijn we zo gefocust op de dingen die we níet hebben dat we vergeten waar we wél allemaal dankbaar voor mogen zijn. ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’; een cliché die tot op de dag van vandaag waar is.

‘Trek je niet zoveel van anderen aan’

Gek word je er van. Van die onzekerheid van je dochter of die aarzeling van je zoon. Het liefst wil je je kinderen dan een lesje zelfvertrouwen cadeau doen, want wat maakt het toch uit wat de rest van de wereld ergens van vindt? Zeg dat maar eens tegen jezelf als je onzeker wordt als het halve kantoor je verbaasd aankijkt als jij die bob eindelijk hebt laten knippen.

En nee, jij bent niet de enige die het moeilijk vind om extra lief voor zichzelf te zijn. In dit artikel lees je hoe je jezelf wat zelfliefde kunt gunnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme