De mooiste levenslessen uit de Kinderen voor Kinderen liedjes

Kinderen Redactie 20 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Ken je ze nog? Die liedjes van Kinderen voor Kinderen, die je vroeger misschien wel luidkeels meezong? Die zijn nu misschien niet meer alleen voor kinderen geschikt, maar ook voor volwassenen. Wat blijkt: er zitten stiekem best wel goede boodschappen verstopt in de liedjes.

Op een onbewoond eiland… Die kennen we allemaal wel. Hoewel lekker wegdromen over een zonnige plek waar je niets hoeft heerlijk is, zijn het juist ook andere liedjes die onverwacht goede raad geven.

De beste levenslessen uit kinderliedjes

Van deze lessen uit de Kinderen voor Kinderen liedjes kunnen we nog veel leren.

1. Wees positief

Liedje: Als ik de baas zou zijn (van het journaal)

Als ik de baas zou zijn, dan… lag de focus op de positieve gebeurtenissen in de wereld, zingen de kinderen in het gelijknamige liedje. Een tandarts die niemand pijn doet, bijvoorbeeld. Dit is geen verkeerde boodschap, want als je te veel let op de dingen die niet goed gingen, mis je misschien alles wat wel goed ging.

Het is niet altijd makkelijk om positief te zijn, maar je kunt er beter in worden. Zeg bijvoorbeeld regelmatig tegen jezelf: ik kan het. Daarnaast gaat in de wereld zelf ook lang niet altijd alles mis, er zijn bijvoorbeeld websites die zich richten op het goede nieuws.

2. Koop tweedehands

Liedje: Tweedehands jas

Een pleidooi tegen bont en het doden van dieren: daar zijn we vóór. Net als de kinderen die het liedje Tweedehands Jas zingen. Laten we eerlijk zijn: echt bont dragen is een totale no-go. Er zijn allerlei zachte materialen die niet van een levend dier afkomstig zijn.

Als we de titel van het liedje volgen, is tweedehands shoppen ook helemaal niet verkeerd. Hier zijn veel voordelen aan verbonden. Het bespaart geld en bovendien hoeft er niet een heel nieuw kledingstuk gemaakt te worden.

3. Body positivity

Liedje: En ik

Allemaal zijn we uniek. Waarom zijn we dan toch zo vaak niet tevreden met onszelf? Deze vraag wordt letterlijk gesteld in het Kinderen voor Kinderen liedje En Ik, met de mededeling dat iedereen wel iets heeft waar die niet helemaal happy mee is.

De kans is groot dat je het al vaak gehoord hebt, maar misschien moeten we het dan ook maar gewoon doen: onszelf accepteren. We zijn allemaal mooi zoals we zijn, lang, dun, of met putjes in onze dijen. Body positivity is onmisbaar.

4. Vergeet niet om te lachen

Liedje: Lachen is gezond

Want dat is gezond, zoals ook het gelijknamige liedje zegt. Ga maar na: een lach of glimlach, zelfs als het nep is, kan je humeur verbeteren. Je hersenen denken vanzelf dat je echt gelukkig bent en het stofje serotonine komt vrij, waardoor het gelukkige gevoel écht volgt.

5. Leer iets nieuws

Liedje: Raar maar waar

Van experimenteren kan je leren, volgens het liedje Raar Maar Waar. Iets nieuws leren komt niet alleen af en toe van pas, het is ook gewoon nog eens heel leuk. Wil je een nieuwe taal leren? Begin daar dan lekker mee. Je bent nooit te oud om te leren.

6. Wees vriendelijk

Liedje: Kom erbij

Zoals eerder gezegd, zijn we allemaal verschillend, allemaal uniek. Dat is juist leuk, misschien houd jij wel van misdaadseries terwijl je beste vriend of vriendin meer een horror fan is. Het kan ook zijn dat iemand iets leuk vindt waar jij helemaal niet van houdt, bijvoorbeeld een collega. De truc is dan om diegene dan toch in zijn waarde te laten.

Want, zoals het liedje Kom Erbij ook zegt: we sluiten niemand buiten.

7. Zorg voor de bijen

Liedje: Red de bij

Ondanks dat bijen soms misschien vervelend zijn, hebben we ze ook hard nodig. Dat weten ze bij Kinderen voor Kinderen wel. Bijen bestuiven bijvoorbeeld bloemen, en daarom is dat bijenparadijs waar het in Red de Bij over gaat misschien zo verkeerd nog niet.

Door je tuin bijvoorbeeld wat groener te maken, lijkt het bij jou ook al weer meer op zo’n paradijs. Wat vrolijk gekleurde bloemen staan ook nog eens mooier.

8. Minder energie

Liedje: Powercheck

Met kleine dingen kan je al een heel verschil maken: dat is de boodschap in het Kinderen voor Kinderen liedje Powercheck. Met simpele dingen die in het liedje genoemd worden, zoals de verwarming lager zetten of de stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact trekken, leef jij al een beetje groener.

Wie wist dat zulke liedjes die eigenlijk voor kinderen zijn zoveel goede lessen bevatten? Misschien is het het wel waard om er nog eens naar te luisteren.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock. 

Hoe komen al die kerstliedjes in je hoofd? En vooral: hoe krijg je ze er weer uit?!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme