7 x dit is wat er met je lichaam gebeurt als je geen seks (meer) hebt

Gezondheid Lizette van Loenen 18 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Voor de één is het een primaire levensbehoefte, voor de ander hoeft het niet zo. Eén ding is zeker: als je kinderen hebt, heb je het hoogstwaarschijnlijk minder vaak dan je misschien zou willen. Precies, we hebben het over seks. Wist je dat het effect op je gezondheid heeft als je ermee stopt?

Seks is gezond, omdat je flink beweegt tijdens de daad, maar ook omdat het (bij de meesten) voor ontspanning zorgt. Logisch dus dat als je om welke reden dan ook geen seks hebt, je dit in je gezondheid kunt terugzien. Bijvoorbeeld aan deze dingen:

1. Je libido verandert

Als je geen seks hebt, kan het voorkomen dat je libido zakt. Volgens Amerikaans sekstherapeut Sari Cooper merkt ze in haar praktijk dat de mensen die geen seks meer hebben er ook minder aan denken en dus hun zin erin verliezen. Volgens Sari beschrijven haar cliënten het als ‘uit het zicht, uit het hoofd’. Als het niet in je leven voorkomt, denk je er langzaam steeds minder aan, en neemt de behoefte eraan dus ook steeds een beetje af. Dat hoeft trouwens niet voor iedereen zo te zijn, volgens Sari. Het kan namelijk ook dat het gebrek aan seks er juist voor zorgt dat je er de hele dag aan denkt en niks anders wil. Vervelend is dat het dan frustrerend wordt.

2. Je voelt je minder blij

Het contact dat je met je partner hebt tijdens seks zorgt ervoor dat je een energieboost krijgt. Daarnaast zorgt die connectie ervoor dat je een humeurige bui snel weer vergeten bent, en na een vrijpartij ook minder snel moody wordt. Dat heeft volgens Sari alles te maken met oxytocine, een hormoon dat vrijkomt tijdens de seks en ervoor zorgt dat je je blij voelt. We willen niet suggereren dat mensen die geen seks hebben eerder depressief worden, maar er bestaan wel onderzoeken die deze twee zaken aan elkaar linken. Sari maakt duidelijk: ‘Het is absoluut geen oorzaak en gevolg, eerder een afspiegeling.’

3. De spieren in je vagina worden zwakker

Volgens sekstherapeut Sari worden de wanden in je vagina, vooral als je ouder wordt, dunner als je geen seks hebt. Dit zorgt ervoor dat als je wél weer met seks begint, dit een stuk pijnlijker kan zijn dan voorheen. Vooral voor vrouwen die in de overgang zijn zou het goed zijn om regelmatig seks te hebben, omdat het de gezondheid van de vagina bevordert. Penetratie zorgt voor een betere bloedsomloop van de vagina en een gebrek eraan zet die dus op een lager pitje en ervoor kan zorgen dat je vagina droger aanvoelt.

4. Je stressniveau verandert

Volgens Sari is het vaak onderzocht dat mensen die veel seks hebben, een stuk minder gestrest zijn. Ze benadrukt wel dat het hier ook gaat om een associatie en dat het niet een oorzaak en gevolg is. Wel is bekend dat seks een stress reliever is. Ook zorgt een vrijpartij voor een lagere bloeddruk.

LEES OOK: 4 x seksdromen en hun betekenis

5. Je hebt minder last van urineweginfecties

We weten (hopelijk) allemaal dat plassen na de seks de kans op een blaasontsteking verkleint. Dit komt doordat er tijdens een vrijpartij makkelijk bacteriën in je vagina komen, die als je niet gaat plassen vrijspel krijgen in je urinewegen. Volgens Sari ontstaan tachtig procent van deze infecties binnen 24 uur na de seks. Logisch dus dat als je geen seks hebt, de kans op dit soort infecties ook afneemt.

6. Je menstruatiekrampen worden erger

Verrassend genoeg zorgt seks ervoor dat je minder last hebt van krampen tijdens je menstruatie. Volgens Sari is het niet breed onderzocht, maar de samentrekking van de spieren in je vagina tijdens een orgasme zorgen ervoor dat je baarmoeder meer ontspant. Ook komen er tijdens de seks endorfines vrij, die weer zorgen voor minder pijn tijdens je menstruatie.

7. Je wordt minder intelligent

Natuurlijk niet écht, maar twee interessante studies, van de universiteit van Maryland en de universiteit van Zuid-Korea, hebben aangetoond dat seks de werking van je hersenen stimuleert en dat het de groei van hersencellen doet toenemen. Er is nog heel veel meer onderzoek naar deze kwestie nodig, maar het is een goede reden om tussen de lakens te kruipen!

Onderzoek bewijst: dit is wat veel vrouwen tijdens de seks doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Readers' Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen