Lieke (32) was in tranen door haar kraambezoek: ‘Ze negeerden mijn regel’

Persoonlijk Valéry de Voijs 10 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Lieke (32) is nog maar net bevallen van haar zoontje wanneer ze haar kraambezoek ontvangt. Helaas is niet iedereen even respectvol. De net bevallen moeder barst zelfs in tranen uit tijdens een van de bezoekjes.

“Mijn man en ik hadden nogal wat moeite om zwanger te worden. Door mijn PCOS wist ik nooit wanneer mijn eisprong plaatsvond, wat het hele proces nog moeilijker maakte. Uiteindelijk lukte het, maar in plaats van vreugde voelde ik me heel ellendig. Ik was constant misselijk, vermoeid en had last van mijn hormonen. Daarbij voelde ik me enorm teleurgesteld in mijn vrienden en familie. Ik had gehoopt (en verwacht) dat zij vaker zouden vragen hoe het met me ging en hoe ik me voelde. Dat gebeurde echter niet vaak en ik voelde me behoorlijk eenzaam.

Een moeilijke bevalling in het ziekenhuis

Na ruim 41 weken werd onze zoon in het ziekenhuis geboren. De bevalling verliep anders dan ik had gehoopt. Ik wilde graag thuis bevallen, maar ben op het laatste moment naar het ziekenhuis vervoerd. Hier heb ik een spoed keizersnede gekregen: een nachtmerrie voor iedere zwangere vrouw.

Een paar dagen na de geboorte vertelde ik mijn familie en vrienden dat onze zoon geboren was. Hoewel ik tijdens de zwangerschap niet veel van mijn vrienden hoorde, hingen ze nu allemaal aan de telefoon. Zo veel aandacht was leuk, maar ook verwarrend. Ik heb me negen maanden behoorlijk eenzaam gevoeld en nu wilden ze mijn baby allemaal zien. Het leek wel alsof er alleen oog was voor mijn baby, maar niet voor mij.

Aanvankelijk wilde ik geen kraambezoek ontvangen, maar op aandringen van mijn man ben ik toch overstag gegaan. Hij was namelijk heel trots en kon niet wachten om zijn zoon aan zijn vrienden te laten zien. De hele vriendenkring werd uitgenodigd en ze kwamen aan de lopende band binnen.

Eén duidelijke regel voor het kraambezoek

Dat het soms erg druk was, vond ik nog niet heel erg. Ik ging namelijk gewoon op bed liggen wanneer het me te veel werd. Ik had echter één hele duidelijke regel. Deze regel had ik uitgesproken naar mijn man en gecommuniceerd naar mijn vrienden. Ik wilde namelijk niet dat ze mijn baby kusjes gaven. Ze mochten mijn baby vasthouden, knuffelen en vertroetelen, maar er werd niet gekust.

Mijn familie hield zich aan deze regel en ook mijn vriendinnen hielden zich aan de afspraak. Helaas had niet iedereen respect voor mijn wensen. Een vriend van mijn man kwam om kraambezoek en hij had zijn nieuwe vriendin meegenomen. Ik kende deze vriendin nog niet en het was de eerste keer dat ik haar zag. Ik vond het niet erg dat hij haar mee had genomen, maar ik vond het wel een beetje raar.

Wij gaven onze baby aan de vriend van mijn man. Ik ben daarna even naar de keuken gelopen. Op het moment dat ik weer de woonkamer binnen kwam, zag ik dat de dame mijn baby vast hield. Vervolgens begon ze mijn baby kusjes te geven op zijn voorhoofd en zijn handjes. Dat werd mij te veel en ik pakte de baby van haar af. De dame reageerde heel beledigd en zei dat ik niet zo overdreven moest reageren.

Mijn man zei helemaal niets, waardoor ik wederom het gevoel had er alleen voor te staan. Mijn baby was nog maar net geboren, dan is het toch niet zo gek dat ik wil voorkomen dat vreemde mensen mijn baby zoenen? Ik hield het toen niet meer droog en ben huilend weggelopen.

Gelukkig heeft het vervelende voorval ons niet tegengehouden om familie en vrienden te ontvangen. Onze vrienden zijn nog steeds welkom. Tegelijkertijd blijf ik mijn regel duidelijk communiceren.”

Deze fouten wil jij niet maken wanneer je op kraambezoek gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme