Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Lifestyle 8 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze fouten wil jij niet maken wanneer je op kraambezoek gaat

Je collega, buuf, beste vrienden of zusje heeft een baby gekregen en jij bent uitgenodigd op kraambezoek. Heel gezellig! Maar voor jij onaangekondigd met lege handen om zeven uur ‘s avonds op de stoep staat, wil jij deze ongeschreven regels van het kraambezoek even doorspitten.

Thank us later.

Ongeschreven regels kraamvisite

Deze fouten wil jij namelijk vermijden wanneer jij met goede bedoelingen voor de deur staat.

Kom niet onaangekondigd

Als jij zelf moeder bent, zul je kunnen begrijpen wáarom. Er is namelijk een grote kans dat de kersverse moeder even geen zin heeft in bezoek. Misschien ligt ze ongewassen op de bank, en heeft ze geen behoefte om zichzelf aan de buitenwereld te tonen. Wellicht zijn er die dag al tientallen mensen langs geweest, en heeft de moeder (én baby) even behoefte aan rust. Of misschien komt het gewoon even niet goed uit. Fijne tip van Famme: laat even weten wanneer en hoe laat je wilt komen.

Kom niet met lege handen

Ook als jij geen tijd hebt om langs een babywinkel te gaan, of je geen Rituals cadeaupakketje meer kan zien, zijn er nog tal van andere leuke en creatieve dingetjes die jij kan meenemen. Al haal je een zoet gebakje bij de bakker, of kook je een gezonde soep: zo’n klein gebaar is ontzettend attent.

Kom niet als je ziek bent

Seriously, blijf thuis. Niemand zit erop te wachten als jij met een snotterneus binnen komt.

Blijf niet te lang

Kom gezellig langs, feliciteer de ouders, knuffel de baby, bied aan om te helpen en weet wanneer het tijd is om te gaan. Bedenk dat het voor de nieuwe ouders al genoeg energie kost om bezoek te ontvangen, en de boel draaiende te houden. Houd rekening met maximaal een uur.

Breng niet meer mensen mee

Klinkt misschien logisch, maar je zult versteld staan van hoeveel mensen toch de halve family meenemen op kraambezoek. Je vriendin kan het misschien niet erg vinden om er zonder BH in een joggingbroek en ongewassen haren bij te liggen wanneer jij langskomt, maar grote kans dat ze zich ongemakkelijk voelt als jij je hubby of kinderen meeneemt.

Post niet op social media

Doe iedereen een lol en houd die foto’s voor jezelf. Of wanneer je ze tóch graag op je Instagram story of Facebook pagina wilt posten, vraag vooraf toestemming aan de ouders. Niets is zo vervelend voor een kersverse moeder wanneer ze haar eigen baby voorbij ziet komen terwijl ze daar niet achter staat.

Was je handen

Ook als je gezond bent en bekend staat als een hygiënische schoonmaak-freak à la Monica van Friends, wil jij alsnog je handen wassen voor jij de pasgeboren baby vasthoudt. Ouders voelen zich misschien ongemakkelijk om het te vragen, maar geloof ons: handen wassen is een ongeschreven regel waar iedereen zich aan moet houden.

Nieuwe geboortetrend: cocooning in plaats van kraamvisite

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme