Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Algemeen 7 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik ben niet goed in mijn rust pakken’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Linda (27), die 29 weken zwanger is.

Naam: Linda
Aantal weken zwanger: 29
Samen met: Jasper
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Ontwerper geboortekaarten en trouwkaarten

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“We plannen de zwangerschappen niet, maar Jasper en ik willen allebei graag een groot gezin, als ons dat gegeven is natuurlijk, het liefste vier kinderen. Bij alle drie de zwangerschappen stonden we er zeker voor open, maar was het toch wat sneller dan we hadden verwacht. Het is elke keer gelijk raak bij ons.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik werd op een gegeven moment niet ongesteld, maar dat duurt bij mij weleens vaker zes weken. Toen heb ik een test gehaald, zodat ik zeker wist dat ik niet zwanger was, maar toen was de test dus opeens positief. We hebben toen vooral heel hard gelachen, omdat het weer precies zo ging als de vorige keren, maar we waren er heel blij mee.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger zou ik niet zeggen, maar ook zeker niet ziek op bed. Ik ben de eerste weken een beetje misselijk geweest, maar ik heb sinds week 12 energie voor tien. Hopelijk blijft dat de laatste maanden ook nog even zo. Alleen begint die buik wel een beetje in de weg te zitten, maar ja, als dat het ergste is, haha.”

Hoe ben jij zwanger Linda

Zoet of hartig?

“Deze keer eet ik het liefste vooral zoet, maar soms ook hartig. Het is gek hoe je elke zwangerschap andere cravings kan hebben. Bij de tweede dronk ik elke dag ijskoffie en deze zwangerschap at ik de eerste weken elke dag leverworst op crackers, terwijl ik dat normaal gesproken te vies vind om aan te raken. Nu word ik vooral heel blij van een lekker stuk taart, het liefst monchou met kersen, of rauwe wortels.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Het valt nog mee, maar soms heb ik wel van die buien. Zo vind ik het soms vreselijk om dik te zijn, terwijl ik een ander moment weer hartstikke blij ben met het gezellige getrappel in mijn buik. En ik kan soms een beetje direct zijn en me sneller irriteren aan kleine dingen, maar over het algemeen ben ik gewoon redelijk vrolijk.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“De vorige twee zwangerschappen uitte de nesteldrang zich vooral in het maken van spullen voor de baby en de babykamer: van een verschoonmandje tot een boxkleed en van babykleertjes tot handdoeken, dekens en een babygym. Voor schoonmaken was dus weinig tijd, haha. Deze zwangerschap heb ik nog bijna niks zelf gemaakt, maar ik ben al wel druk bezig met schoonmaken en opruimen! Dat is ook weleens fijn.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Bij de eerste zwangerschap wisten we het pas bij de geboorte, dat was wel heel leuk, maar bij de tweede en deze zwangerschap waren we toch te nieuwsgierig. We houden het wel geheim voor de buitenwereld, althans, dat proberen we, zodat het een verrassing is.”

Babyshower of gender reveal party?

“Een gender reveal party is niet zo mijn ding, een babyshower vind ik wel leuk. Alleen dan hoeft het van mij niet perse met heel veel cadeaus, maar wil ik gewoon wat leuks doen met vriendinnen.”

Tot het laatste moment doorgaan met alles of op tijd je rust pakken?

“Echt mijn rust pakken ben ik niet zo goed in en meestal heb ik er ook geen zin in, zelfs na de geboorte heb ik echt moeite om met de baby op bed te blijven of op de bank te zitten. Ik hoop dat het deze keer na de geboorte wat beter gaat, want die tijd gaat zo snel voorbij. En ik vind het eigenlijk ook wel heel jammer dat het stilzitten zo moeilijk gaat.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Het liefste beval ik thuis, puur om praktische redenen, zoals dat de jongens lekker thuis kunnen blijven, als ze tenminste slapen of rustig zijn, maar ook omdat ik de thuisbevalling bij mijn tweede zoon heel relaxed en mooi vond. Onze eerste zoon is in het ziekenhuis geboren en dat was ook een goede bevalling, dus ik zit er niet helemaal aan vast, we zien wel hoe het loopt. Ik vind de bevalling sowieso iets heel moois, dus heb er weer zin in!”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik wist niet of ik het nog een tweede keer aandurfde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme