Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 24 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Het is zwaar omdat ik al een kleintje heb rondlopen’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Lisa (25), die 33 weken zwanger is.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Het was zeker snel gelukt. Ik was eigenlijk nog maar net ontzwangerd van onze eerste, want 9 maanden na mijn eerste bevalling was ik weer zwanger. We wilden heel graag een tweede kind, alleen we hadden niet verwacht dat het zo snel zou lukken. Gelijk de eerste keer was het zo’n beetje raak, maar het is hartstikke mooi, we zijn er heel blij mee.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het vrij snel door, want ik was altijd heel regelmatig ongesteld, ook na de zwangerschap zat er eigenlijk gelijk weer regelmaat in. Ik had het dus wel snel door toen het eenmaal wat langer duurde, toen dacht ik: het zou zomaar kunnen dat het weer raak is. En dat was dus ook zo. Het is denk ik ook een bepaald gevoel dat je hebt, want ik had nog geen echte zwangerschapsklachten, alleen een soort gevoel in mijn buik. Dat zou je normaal niet goed kunnen plaatsen, maar ik herkende het toch wel.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Deze keer stralend zwanger. Ik heb bijna geen last gehad van kwaaltjes, dat was tijdens mijn eerste zwangerschap wel anders. Daar was ik tijdens het eerste trimester heel vaak misselijk, dat heb ik nu eigenlijk helemaal niet gehad. Ook lichamelijk heb ik niet veel klachten, alleen was ik het eerste trimester wel heel erg moe. Het tweede trimester ging mij heel goed af en nu in het derde trimester merk ik wel dat het allemaal wat zwaarder wordt. Ik ben wat vermoeiender en ik voel meer druk op mijn buik. Je voelt gewoon dat je iets met je meedraagt.

Wat ik wel zwaarder vind aan deze zwangerschap, is dat ik nu al een kleintje heb rondlopen. Het tillen gaat lastiger, ik moet telkens achter de kleine aanlopen en elke keer op haar letten, want ze gaat overal heen en komt overal aan. Ik merk nu vooral dat het moeilijker wordt, omdat ik al verder in de zwangerschap ben.”

Zoet of hartig?

“Voornamelijk zoet en dan vooral snoep en koek. Als ik een zak snoep openmaak, blijf ik daarvan eten. Chocola hoef ik niet eens zozeer, maar wat ik nu heerlijk vind is ijskoffie en chocomel. In het avondeten heb ik nooit zin. Normaal gesproken kan ik echt genieten van een lekkere maaltijd, maar deze hele zwangerschap is dat niet zo. Het is dat ik wat moet eten, maar lekker vind ik het allemaal niet.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik denk chagrijnig. Het is heel gemeen, maar ik ben dat vooral tegen mijn man, met name als dingen niet gaan zoals ik het in mijn hoofd heb. Als ik iets vraag aan hem en het duurt wat langer voor hij dat doet, kan ik daar wel chagrijnig op reageren. Bijvoorbeeld als ik vraag of hij de afwas wil doen en het staat er na een dag nog. Terwijl ik daar anders niet zo moeilijk over doe of het sneller loslaat. Mijn eerste zwangerschap was ik wel wat emotioneler dan nu, maar nu heb ik meer het gevoel dat ik ergens om moet zeuren, haha.

Vincent heeft vaak een ochtendhumeur en ik ben juist een ochtendmens. Dan vertel ik ’s ochtends alle plannen van de dag aan hem, maar daar kan hij niet zo goed tegen, dus dan hebben we nog wel eens discussies samen. Als hij eenmaal is opgestart kan hij het allemaal wel van mij hebben en snapt hij ook dat het door de hormonen komt.”

Hoe ben jij zwanger Lisa

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang! De babykamer moet gewoon op tijd klaar zijn en we moeten alles geregeld hebben. Voor mijn gevoel kan het al elk moment gebeuren, dus wil ik alles gekocht, geregeld of ingepakt hebben. Wat betreft kleding ben ik wel wat soepeler. We krijgen een jongen, maar onze dochter Maud had wel kleertjes die uniseks zijn, dus die kunnen we opnieuw gebruiken.

Alleen van de kleinste maatjes hebben we nog wel wat kleertjes nodig, bijvoorbeeld zomerkleding. Onze dochter is in de maand december geboren, dus voor haar hadden we geen zomerkleren in de kleinste maat. Maar dat komt nog wel, de babykamer vond ik belangrijker. Maud was prematuur geboren en een stuk kleiner dan verwacht, waardoor ze haar kleertjes niet eens paste. Toen hebben mijn moeder en schoonouders nog snel kleertjes gekocht, dus ik weet ook dat dat altijd wel goed komt. Dat is wel wat anders dan als je de wieg nog in elkaar moet zetten of de babykamer nog moet behangen.”

Geslacht van tevoren weten of bij de geboorte?

“Wij wilden het geslacht van tevoren weten, zodat je jezelf kunt voorbereiden en weet wat je kan verwachten. We waren ook gewoon heel nieuwsgierig en konden eigenlijk niet wachten met ontdekken wat het was. Ik had absoluut geen voorkeur, maar ik vind het wel heel leuk dat we straks een jongen en een meisje hebben. Aan het begin merk je natuurlijk geen verschil, maar op een gegeven moment zit daar wel verschil in met het opvoeden.”

Babyshower of gender reveal party?

“Een babyshower lijkt me erg leuk om een keer te hebben, maar ik heb alleen bij mijn eerste zwangerschap een gender reveal party gehad. Deze zwangerschap heb ik beide niet gehad, maar dat vind ik niet zo erg. Toen we onze ouders lieten weten dat het een jongen wordt, hadden we fakkels meegenomen waarmee je de kleur kon zien. Alleen ze deden het niet, dus vertelden we het toen zelf maar, haha.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“In mijn hoofd heb ik altijd het idee dat ik nog van alles moet doen, maar ik heb tegen mezelf gezegd dat ik echt mijn rust moet pakken. Zeker in combinatie met het zorgen voor Maud wordt het soms gewoon even te veel en dan moet je voor jezelf de keuze maken om iets minder zelf te doen. Dan maar een keer aan iemand anders vragen of ze kunnen helpen, want op een gegeven moment is mijn energie gewoon op.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Het ziekenhuis, omdat het voor mij daar veiliger voelt. Daar hebben ze alles bij handen en mocht er iets gebeuren, word je sneller geholpen dan wanneer je thuis bent. Het speelt voor mij ook mee dat ik in een flat woon, dus stel dat de thuisbevalling niet goed verloopt, moet je hier weggehaald worden. Dat werkt gewoon niet. Mijn vorige bevalling was ook in het ziekenhuis en dat ging goed. Ik doe het liefst mijn tweede ook weer daar.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik was erg emotioneel en ik had last van veel negatieve gedachtes’

Hoe ben jij zwanger Lisa
Rianne de Vos fotografie

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme