Hoe ben jij zwanger? ‘Ik wist niet of ik het nog een tweede keer aandurfde’

Persoonlijk Wilma Groothuis 30 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Sandra (34), die 30 weken zwanger is.

Naam: Sandra
Aantal weken zwanger: 30
Samen met: Koen
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Kapper en fotograaf

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“In 2020 werden Koen en ik ouders van onze dochter Sophie en nu verwachten wij een jongetje. Bij de zwangerschap van Sophie wilden we graag zwanger worden en waren we daar ook mee bezig. Na ongeveer twee á drie maanden was het raak. Bij de tweede zwangerschap waren we er nog niet mee bezig, maar toen was ik toch opeens weer zwanger.

Door mijn eerste bevalling wist ik niet goed of ik dit nog een tweede keer aandurfde. Mijn baarmoeder is toen namelijk gescheurd, waardoor ik met gillende sirenes werd opgehaald door de ambulance en gelijk werd geopereerd. Na veertien weken moest ik nog een keer geopereerd worden, omdat er nog een stuk placenta was achtergebleven in mijn baarmoeder. Ik wilde eigenlijk eerst in gesprek met de gynaecoloog of dit weer zou kunnen gebeuren. Alleen moet het soms gewoon zo zijn, want diep in mijn hart wilde ik wel graag een tweede kind, dus nu was eigenlijk de keuze voor mij gemaakt.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“We waren op vakantie op Curaçao en terwijl ik daar was, kreeg ik opeens flinke bloedingen. Dat duurde gelukkig maar twee dagen, maar eenmaal thuis besefte ik pas dat het wel een rare ongesteldheid was. Ik werk in het kappersvak en daar vroeg iemand of ik zwanger was, want ze dacht het aan mij te zien. Ik lachte het weg en zei dat dat niet zo was, maar dat ik wel snel een opgezette buik heb, dus dat het daaraan kan liggen. Maar ze zag blijkbaar iets in mijn gezicht waardoor ze dat dacht. Ik heb toen toch voor de zekerheid maar even een test gedaan en de test gaf gelijk aan dat ik zwanger was.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Naast mijn werk als fotograaf werk ik dus ook in een kapsalon, maar helaas ben ik al uitgevallen vanwege veel bekkenpijn. Ik kan weinig staan en lopen en dat vind ik heel erg jammer. Hoe dankbaar ik ook ben dat we een baby krijgen, want ik weet dat dit niet voor iedereen is weggelegd, geniet ik helaas niet heel erg van de zwangerschap, omdat het mij best wel belemmerd in de dingen die ik graag wil doen.”

Zoet of hartig?

“Zoet! Soms voel ik opeens de behoefte om naar de supermarkt te gaan om een bananensoes of een zak M&M’s te kopen. Aan de andere kant heb ik soms ook ineens zin in loempia’s of een patatje, echt vreselijk, haha. Dus het is niet alleen maar zoet, maar van alles wat eigenlijk.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang heb ik nog niet heel erg, omdat we nog midden in een verbouwing zitten. Ik wil wel dingen doen en regelen, maar het kan gewoon nog niet. Ik heb mij daar maar bij neergelegd, over een paar weken kan ik lekker mijn gang gaan.”

Geslacht van tevoren weten of bij de geboorte?

“We wilden heel graag van tevoren weten of het een meisje of een jongen wordt, daar ben ik veel te nieuwsgierig voor. Ik was ervan overtuigd dat we weer een meisje kregen, ik weet niet goed waarom, maar dat gevoel had ik gewoon. Tot we bij de echo te horen kregen dat het een jongen is. Ik kon het niet geloven, ik zei nog letterlijk: ‘Dat kan niet”, maar het was echt zo, haha.”

Babyshower of gender reveal party?

“Ik vind zowel een babyshower als een gender reveal party enorm leuk, maar als ik moet kiezen, dan kies ik voor een babyshower. Die had ik tijdens mijn eerste zwangerschap en dat vond ik superleuk. Deze zwangerschap hebben we een gender reveal party gehad. We hebben het geslacht aan onze vrienden en familie bekend gemaakt met een grote ballon met confetti erin. Het was zo leuk om iedereen in spanning te zien. Of ik nog een babyshower krijg? Geen idee, dat durf ik niet te zeggen. Het lijkt me wel erg leuk, want de vorige vond ik fantastisch, ik was totaal verrast.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik zou graag willen doorgaan met alles tot het laatste moment, maar ik kan door de bekkenpijn maar heel weinig doen. Ik probeer hier en daar wel wat te doen, maar ik moet elke dag wel even slapen om uit te rusten. Ik moet gewoon oppassen met alles wat ik doe.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik ben door de vorige zwangerschap medisch geworden, waardoor ik nu in het ziekenhuis moet bevallen. Dat heb ik zelf ook het liefste, omdat je dan gelijk op de juiste plek bent. Gek genoeg zie ik niet tegen de bevalling op, ik denk maar zo: erger kan bijna niet, dus kan het alleen maar meevallen. En anders… ach ja, het kind moet er toch uit, maar fijn is het natuurlijk nooit.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Het is zwaar omdat ik al een kleintje heb rondlopen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme