Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 30 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Luisteren kun je leren: 5x tips om je kind te laten luisteren

Kinderen en luisteren. Niet bepaald een match made in heaven. Toch kun jij jouw kinderen zover krijgen dat ze daadwerkelijk beter zullen gaan luisteren. Famme deelt een aantal handige tips en tricks hoe jij zelfs de meest ignorant kinderen kunt laten luisteren.

Hoewel het soms frustrerend kan zijn dat jouw kinderen niet (willen) luisteren, is het goed om te beseffen dat luisteren daadwerkelijk een vaardigheid is waar aan gewerkt kan worden. En wel met deze tips.

Leer kinderen luisteren

Dat je kinderen zich vanaf nu als brave engeltjes zullen gedragen, kunnen wij niet garanderen. We kunnen je echter wel een aantal tips aanreiken die wellicht kunnen helpen. Komen ze:

Vijf minuten regel

Wanneer jij kinderen wil laten leren luisteren, kan een vijf minuten regel handig zijn. Laat kinderen bijvoorbeeld weten dat zij over vijf minuten moeten stoppen met spelen. Je kunt zelfs een wekker of timer gebruiken, om kinderen op de hoogte te stellen van de tijd.

Maak er een liedje van

Een andere manier om je kinderen beter te laten luisteren, is om jouw instructies te verwerken in een liedje. Een voorbeeld op de melodie van “If You’re Happy and You Know It.” 

“Als je toe bent aan een snack, kijk me dan aan.
Als je toe bent aan een snack, kijk me dan aan.
Als je er klaar voor bent en je weet het,
Dan zal je gezicht het zeker laten zien.
Als je toe bent aan een snack, kijk me dan aan”

Luisteren met behulp van een schema

We weten hoe belangrijk het is voor kinderen om rust, reinheid en regelmaat na te streven. Nu is het niet altijd gemakkelijk om kinderen in alle drukte in het gareel te houden. Een schema met afbeeldingen kunnen dan helpen. Hang bijvoorbeeld een bord of poster op, waar aan de hand van afbeeldingen staat afgebeeld wat er die dag op de planning staat.

Maak er een spelletje van

Wie houdt er nu niet van spelletjes? Kinderen zijn er in ieder geval dol op. Wanneer jij iets gedaan wil hebben, kun je er een spelletje van maken. Wil jij dat jouw kinderen hun handen wassen? Geef ze de opdracht om als een leeuw naar de keuken te lopen en als een olifant hun handen te wassen. Laat je kinderen in een ‘treintje’ naar boven gaan, of geef ze de opdracht om als een vliegtuig naar de auto te ‘vliegen’.

Geef keuzes

Vraag je kinderen bijvoorbeeld wat ze eerst willen opruimen: het speelgoed, of hun leesboeken. Stiekem geef jij ze de illusie van een keuze, aangezien zij uiteindelijk zowel de boeken als het speelgoed zullen opbergen. Door hen echter op deze manier de vraag te stellen, zul je zien dat ze beter zullen luisteren.

Deze peutershow op Netflix zou tantrums veroorzaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme