Nieuwe geboortetrend: cocooning in plaats van kraamvisite

Kinderen Rachelle Weiler 12 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent, kan je waarschijnlijk niet wachten op je baby te ontmoeten. Vaak geldt dat ook voor grootouders, familie en vrienden, die staan te popelen om op kraamvisite te komen. Maar bij de nieuwe geboortetrend, genaamd ‘cocooning’, is hier (nog) geen sprake van.

Hoewel het heel gebruikelijk is dat het huis de eerste weken vol is met familie en vrienden die je baby komen bewonderen, is er in de afgelopen tijd een nieuwe trend ontstaan. Wat is cocooning precies en wat zijn er de voordelen van?

Wat is cocooning?

Cocooning is in principe eigenlijk het tegenovergestelde van kraamvisite. Zodra je baby is geboren, staat je omgeving al vaak in de startblokken om langs te komen. Met cocooning doe je dit niet. Jij, je partner en je baby sluiten je als het ware af van de buitenwereld, in jullie eigen cocon, het huis.

Hoe lang deze periode duurt, is aan de ouders. Sommige ouders doen dit een week, anderen een paar weken, sommigen soms wel een maand of langer. Zodra de ouders aangeven dat zij klaar zijn voor bezoek, kunnen vrienden en familie langskomen.

De voordelen van cocooning

Klinisch psycholoog Judith Locke stelt dat het hechtingsproces tussen baby en ouders de belangrijkste reden is om een langere tijd te cocoonen. Door onverdeelde aandacht en fysieke aanrakingen krijgen zowel de baby als ouders de kans om zich aan elkaar te hechten.

Volgens haar is cocooning eigenlijk helemaal niets nieuws. Veel ouders die een kindje adopteren, kiezen voor deze rustperiode, om het kind een zoveel mogelijk stabiele en overzichtelijke start te geven, met weinig prikkels. Steeds meer ouders die bevallen van hun eigen baby kiezen er ook voor.

Voordelen voor de baby

  • Een rustige omgeving, met weinig prikkels
  • De kans voor de baby om zich aan beide ouders te hechten
  • Bescherming tegen ziekten die kraamvisite met zich mee kan brengen
  • Mogelijkheid om een eigen ritme te ontwikkelen in deze periode

Voordelen voor de ouders

  • Tijd voor herstel van de moeder
  • Beide ouders kunnen wennen en zich hechten aan de baby
  • Mogelijkheid om samen een eigen ritme te ontwikkelen
  • De kraamperiode draait volledig om de baby, en niet om bezoek

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme