Dit gebeurt er in het lijfje van je baby als hij voor het eerst ademhaalt

Bevallen Rachelle Weiler 24 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Als je baby nog in je buik aan het groeien is, is het logisch dat het nog geen ademhaalt door de longen. Zuurstof krijgt je baby via de navelstreng en jouw bloed. Maar wat gebeurt er in het lijfje van je baby als het voor het eerst ademhaalt?

Zodra je baby wordt geboren, verandert er ontzettend veel in zijn lichaam. De schok naar de ‘echte’ wereld is voor een baby dan ook groot! In dit artikel lees je wat er allemaal verandert in het lichaam van je baby als het geboren wordt.

De longen worden voor het eerst gebruikt

Als je baby nog in je buik zit, heeft het de longetjes eigenlijk nog nooit gebruikt. Je baby heeft nog nooit lucht ingeademd, maar wel vocht. Door af en toe slokjes te nemen van het vruchtwater en door te hikken, oefent je baby als het ware de ademhaling. Maar de longblaasjes zitten nog dicht. Deze gaan open zodra je baby geboren wordt, en vullen zich dan met lucht.

Dit gebeurt meestal zo’n 10 á 20 seconden na de geboorte van het hoofd van de baby. Het lijf neemt koude lucht waar op het hoofd, de druk op het hoofd en op de borstkas neemt af, terwijl er juist minder bloed door de navelstreng stroomt. Hierdoor wordt het koolzuurgehalte in het bloed steeds hoger, waardoor de longen een prikkel krijgen om lucht binnen te halen. Dit zal je baby waarschijnlijk doen in combinatie met een grote schreeuw!

Vochtafvoer

Ook vocht, dat vaak veelvuldig aanwezig is in de de luchtwegen, longen en mond van je baby worden op een handige manier afgevoerd. Zodra je baby wordt geboren, ontstaat er in het geboortekanaal een grote druk op het lichaam van je baby. Hierdoor wordt vocht zoveel mogelijk uit het lichaam geperst. Dit kan ook een reden zijn dat de eerste ademhaling bij baby’s die via een Keizersnede worden geboren, moeilijker is. Zij hebben geen druk op de borst ervaren.

Zo verandert de bloedsomloop

Er is ook een groot verschil te bemerken in de bloedsomloop van je baby als het voor het eerst ademhaalt. Als je baby nog niet geboren is, krijgt het zuurstof via de navelstreng en de placenta. Dit is zuurstofrijk bloed, dat direct in de lichaamsslagader of aorta terechtkomt. Als je baby nog niet geboren is, zijn ook de linker- en rechter hartkamer nog niet met elkaar verbonden. Bloed stroomt alleen van de rechter hartkamer naar de linker. Pas als je baby geboren is, gaat dit veranderen.

Je baby ademt dan zuurstof in de longen, waar zuurstofarm bloed van zuurstof wordt voorzien. Dit rijke bloed wordt naar de linker hartkamer gepompt, waarna het door de rechter hartkamer door het hele lichaam wordt gepompt. De bloedcirculatie dus eigenlijk pas optimaal zodra je baby voor het eerst ademhaalt.

Activatie van andere organen

Voordat de longen worden gebruikt en je baby voor het eerst ademhaalt, bevat het bloed van je baby veel rode bloedlichaampjes. Deze worden afgebroken zodra de eerste ademhaling heeft plaatsgevonden. Het lichaam breekt de rode bloedcellen af, en zet deze om in lichaamseigen vocht, wat altijd een gelige kleur heeft. De lever wordt geactiveerd om deze bloedcellen af te breken, maar kan in het begin van het leven van je baby nog iets minder goed werken. Daarom kan je baby een gelige kleur krijgen, ook wel geelzucht genoemd. Vaak weet het lichaam dit alsnog helemaal zelf op te ruimen, doordat de lever ook de nieren activeert, om deze restanten af te breken en om te zetten in urine. Tot op dat moment waren ook de nieren nog niet in werking, en werden afvalstoffen via de navelstreng afgevoerd, in plaats van de urine van de baby.

Visuele prikkels!

Ook prikkels nemen toe voor je baby als het voor het eerst ademhaalt. Het wordt in een hele korte tijd blootgesteld aan allerlei nieuwe geluiden en veranderingen van buitenaf.
De eerste is het verschil in temperatuur, dat ook de ademhaling van je baby prikkelt. Je baby zwom en groeide heerlijk in een bad van 37,5 graden, terwijl hij of zij na geboorte blootgesteld wordt aan een ruimte van rond de 20 graden. Je baby kan de temperatuur zelf nog niet regelen, waardoor het belangrijk is om je kleintje zo snel mogelijk lekker warm in te pakken.

Ook het zicht en het gehoor worden nu actief in gebruik genomen. Natuurlijk hoorde je baby in je buik al wel gedempte geluiden, en zag het verschil in licht, maar deze prikkels zijn veel heftiger. Demp de lichten een beetje in de eerste periode na geboorte, zodat je baby aan het licht kan wennen. De eerste weken kan je baby ook nog niet verder zien dan ongeveer 20 centimeter. Daarom is veel huidcontact belangrijk!
Of je baby goed kan horen, wordt getest na geboorte, samen met de hielprik. Vaak krijg je de resultaten direct of snel erna.

Lees ook: Wow! Zo vervormd de schedel van je baby tijdens de geboorte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme