Dit eten Jasmine, Maximilian en Jasmijn: ‘Mijn enige zondes zijn wijn en Ben & Jerry’s ijs’

Persoonlijk Wilma Groothuis 23 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Eten: een groot deel van onze dag draait er om. Het biedt ons troost en comfort, maar het geeft ons ook weer nieuwe energie. Ben jij weleens benieuwd wat een ander gezin allemaal eet op een dag? In de rubriek Dit eten… kom je hier achter.

Deze week vertelt Jasmine (44), chefkok en founder Babe Baby Foods, wat ze op ‘mamadag’ eet, als ze samen met haar kinderen Maximilian (7) en Jasmijn (3) thuis is.

Wat eet jij?

Wat vind jij qua voeding belangrijk voor jezelf?

“Voeding is erg belangrijk voor mezelf en mijn gezin. Betere voeding zorgt voor minder risico’s op ziekten en een grotere kans op een lang en gezond leven. Met deze gedachte probeer ik zo goed mogelijk voor mezelf en mijn gezin te zorgen. Ik koop meestal veel verse biologische producten. Ik stel als chef en moeder hoge eisen aan de kwaliteit van onze voeding. Ik snoep zelf nooit en heb gelukkig ook nooit echte cravings naar een taart of gebakje.

Als ik al zin heb in iets lekkers, dan ga ik voor een glas rode wijn en gezonde snacks, zoals dadels, gedroogde vijgen en geroosterde kikkererwten met kruiden. Ook als we uit eten gaan, neem ik liever nog een wijntje dan een dessert. Ik kom uit een echte food cultuur door mijn roots in Iran. Vroeger hadden we nooit snoep zoals we dat in Nederland kennen, maar bijvoorbeeld gedroogde fruitrollen die heel zuur smaakten (granaatappel, zure bessen, pruimen). Daarom denk ik dat ik het allemaal wat makkelijker kan weerstaan.”

En wat vind je belangrijk voor Max en Jasmijn?

“Kinderen moeten zo gevarieerd mogelijk eten, dus daar ga ik voor. Ook let ik erop dat ze open staan voor het proeven van nieuwe dingen, wat best spannend kan zijn. Ik ga het liefste voor de beste ingrediënten, zoals biologische groente en fruit en goed vlees of vis. Met milde kruiden help ik ze met het ontwikkelen van smaak en ondersteun ik hun gezondheid.

Wat erg goed werkt, is om ze te betrekken bij het eten door samen boodschappen te doen, het eten te snijden en bereiden en ondertussen gezellig te kletsen over wat ze belangrijk vinden. Dan ga je daarna toch net even anders aan tafel met elkaar. Tijdens het eten probeer ik ze niet te dwingen of een beloning in het vooruitzicht te stellen als ze hun bord opeten. Dit vind ik best moeilijk, want het is makkelijk om te zeggen: ‘Als je tien happen neemt, krijg je daarna een toetje of ijsje’. Als je dit doet, zien kinderen juist de slechte dingen als beloning en dat wil ik toch graag vermijden.

Beide kids zijn gek op havermout en daar kun je eindeloos mee variëren. Als ik geen tijd heb om een ontbijt te maken, pak ik de havermoutjes van mijn eigen voedingslijn van Babefoods. Meestal combineer ik dit met wat fruit. Ook maak ik zelf granola voor bij de yoghurt, wat ze ook erg lekker vinden.”

Dit eet Jasmine

Vind je gezonde tussendoortjes belangrijk?

“Ja natuurlijk. Ik ga voor 80 procent gezond en 20 procent ongezond. Als ze dus een keer naar de McDonald’s of een snoepje of ijsje willen, dan kan dat. Ik ben wel heel gemeen, want ik laat YouTubefilmpjes aan hen zien waarin je ziet wat voor troep er in snoep zit. Bij mijn zoon heeft het goed gewerkt, want hij hoeft bepaalde producten niet, omdat hij weet wat erin zit. Ik maak het liefste zelf hun tussendoortjes, zodat ik ze ook weer die variatie kan geven en ze leren genieten van echte, verse smaken, in plaats van bewerkt voedsel uit een pakje.”

Kies jij voor jezelf gezonde tussendoortjes?

“Ja en daarbij let ik erop dat ik het liefste onbewerkt voedsel eet. Naast mijn wijntjes is mijn enige zonde Ben & Jerry’s ijs, maar het komt gelukkig niet vaak voor dat ik mezelf daaraan overgeef. Je kan heel makkelijk lekkere tussendoortjes voor jezelf maken met bijvoorbeeld een dadel, waar je een walnoot of amandel in doet of een cracker met lekkere humus. Achteraf heb je ook een beter gevoel als je dit soort eten als tussendoortje neemt in plaats van bewerkt eten of iets met heel veel suiker en zout. Naar dat gevoel heb ik leren luisteren en dan voelt zo’n tussendoortje ook als een beloning voor jezelf.”

Kies je voor het avondeten vaak interessante nieuwe recepten of juist oude vertrouwde maaltijden?

“Ik ben gek op het uitproberen van nieuwe recepten. Meestal verzin ik in de ochtend wat we ‘s avonds gaan eten en stel ik één of twee ingrediënten centraal. Als ik bijvoorbeeld zin heb in rode bieten, verzin ik er ingrediënten bij die daar goed bij passen. Ik ben niet van recepten volgen, ik kook heel intuïtief en proef ook alles tijdens het koken.”

Dit eten Nancy (39) en Lewis (1): ‘Hij wordt gedreven door koek’

Dit eet Jasmine
Jasmine’s kinderen Maximilian en Jasmijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme