Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 23 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit eten Nancy (39) en Lewis (1): ‘Hij wordt gedreven door koek’

Eten: een groot deel van onze dag draait er om. Het biedt ons troost en comfort, maar het geeft ons ook weer nieuwe energie. Ben jij weleens benieuwd wat een ander gezin allemaal eet op een dag? In de rubriek Dit eten… kom je hier achter.

Deze week vertelt Nancy (39), hoofdredacteur van Culy, wat ze op ‘mamadag’ eet, als ze samen met haar zoontje Lewis (1,5) thuis is.

Wat eet jij?

wat eet jij
wat eet jij

Wat vind jij qua voeding belangrijk voor jezelf?

“Voor mezelf vind ik het belangrijk dat het eten lekker is. Ik maak niet altijd de gezondste keuzes, maar ook niet de meest ongezonde. Ik word wel altijd gedreven door iets wat ik lekker vind. Mijn manier van gezond eten is gevarieerd eten met veel kleur, dan heb ik het idee dat ik overal wat van binnenkrijg. Als ik bijvoorbeeld koekjes of snacks eet, dan maak ik ze vaak zelf. Dan weet ik wat erin gaat en eet ik ook niet gauw de hele schaal met koekjes op. Ik weet namelijk hoeveel boter erin zit en dat werkt in mijn onderbewuste wel door.”

En wat vind je belangrijk voor Lewis?

“We zitten nu een beetje in een lastige fase met hem. Soms vind ik het verrassend wat hij allemaal eet en soms wil hij gewoon helemaal niks en wordt het gewoon een boterham. Het is heel verschillend. We proberen nu dat hij ‘s avonds met ons mee eet en dat werkt best goed. Zo krijgt hij ook verschillende voedingsstoffen binnen en leert hij verschillende smaken kennen. Gekruid eten vindt hij ook heel lekker, zelfs als het een beetje pittig is, dat lijkt hij juist lekker te vinden. Ik houd er wel rekening mee dat hij minder zout en vet binnenkrijgt dan ik soms zelf eet.

Nu eet Lewis dus gewoon met de pot mee. We hebben heel lang alles voor hem apart gemaakt, dan gingen we pasta’s invriezen in bakjes bijvoorbeeld. Op een gegeven moment wilde hij dat gewoon niet meer en hadden we steeds bakjes met eten over, dat was ook zonde. Dus nu eet hij gewoon mee met ons.”

Vind je gezonde tussendoortjes wel belangrijk?

“Ik probeer hier nuchter en met gezond verstand naar te kijken. Het eerste woordje van Lewis was ‘koek’, hij wordt gedreven door koek. Hij weet precies waar de koekjes staan, we hebben ze ook hoger moeten zetten. De hele dag door hoor je hem: ‘Koek, koek, koek’. Dus nu hebben we besloten dat hij maximaal 4 kleine koekjes op een dag mag. Het komt voor dat hij dan een woedeaanval krijgt en dan gaat hij op de grond liggen mopperen, maar dat is dan maar zo.

Toch zijn we ook niet superstreng hierin. Ik vind het belangrijker dat hij niet de hele dag sap en zoete drank drinkt. Hij krijgt sowieso alleen water of sap aangelengd met water of thee. Appelsap met venkelthee is altijd een succes bij hem. En anders ben je je denk ik ook minder bewust van het aantal suikers dat je per dag binnenkrijgt. Een koekje is een traktatie, dat kan niet zoveel kwaad, denk ik dan.”

Nancy met haar zoontje Lewis

Kies jij voor jezelf gezonde tussendoortjes?

“Nee, ik kies voor lekkere tussendoortjes. Ik eet veel wat voor werk op mijn pad komt, als er wat wordt aangeboden of als ik uiteten ga voor Culy. Dan kan ik niet zeggen dat ik vandaag alleen maar salades ga eten, want soms zit je gewoon bij een 6-gangen diner, dan is dat wat je eet op dat moment.

Ik denk wel dat als eten niet mijn werk was, ik vaker gezondere en lichtere keuzes zou maken. Hoewel ik ook echt wel een smulpaap ben, dus ook wel weer erg van al het lekkers geniet. Alleen soms is die balans een beetje zoek en moet je dat zelf proberen terug te brengen. Ik eet eigenlijk altijd heel lekker, daar mag ik niet over klagen. Daardoor heb ik ook niet zo snel van die cravings, dat ik ’s avonds ineens zin heb in een bak ijs bijvoorbeeld. Ik heb die behoefte niet echt, omdat ik al zoveel tussendoor mag proeven.”

Moet Lewis zijn bord leegeten?

“Nee, maar dat zou ook echt niet lukken. Het gebeurt regelmatig dat het eten door de kamer vliegt of dat hij het uitspuugt. Ik heb het liefste dat hij alles wel probeert, maar soms krijg ik het echt zijn mond niet in, dan spuugt hij het gelijk uit. Hij is nu heel erg aan het uittesten en uitproberen hoever hij kan gaan. Soms eet hij een paar happen van iets en dan vullen we het aan met brood, fruit of groente.

In deze fase denk ik soms: dan maar niet. Lewis krijgt over het algemeen genoeg binnen, hij heeft flink wat spek op zijn botjes. Hij is niet zo dol op aardappels, maar dat eten we wel gewoon en soms lust hij het opeens wel. Met mijn foodie achtergrond hoop ik wel dat hij straks veel dingen lust en lekker vindt en niet bij voorbaat al iets niet wil eten. Maar ja, dat weet je nooit van tevoren.”

Kies je voor het avondeten vaak interessante nieuwe recepten of juist oude vertrouwde maaltijden?

“Allebei wel. Sinds we Lewis hebben, hebben we minder tijd en energie om experimenteel te zijn in de keuken. Soms krijg je ineens zo’n ingeving en staan we in het weekend wat nieuws te maken, mijn vriend kookt ook graag en lekker, dus daar bof ik mee. Door de weeks is het eigenlijk steeds makkelijker geworden, omdat we het allebei druk hebben. Dan pakken we dezelfde maaltijden er vaak weer bij. We koken ook niet altijd volgens recept, soms doen we gewoon wat dingen bij elkaar, waardoor het toch net weer even anders is, maar toch makkelijk. Ik heb wel genoeg inspiratie, ik heb nog een hele lijst met recepten die ik nog een keer wil uitproberen.”

Wat als je kind altijd vraagt om snoep en ongezonde snacks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme