Lisa: ‘Ik ben onwijs trots en tegelijkertijd verdrietig om dit tijdperk af te sluiten’

Columns Lisa van den Akker 3 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Het einde van het schooljaar komt in zicht, dat betekent dat veel achtstegroepers dit jaar weer afscheid nemen van de basisschool. De zoon van hoofdredacteur Lisa is er daar één van, en dat valt haar best zwaar.

“De afgelopen weken heb ik mijzelf begraven in het werk. Niet alleen mijn werk op de redactie, maar ook het “werk” voor de klas van mijn zoon. Ieder vrij uurtje dat ik had besteedde ik aan het maken van een jaarboek voor groep 8, vol met herinneringen aan de afgelopen acht jaar. Daarnaast organiseerde ik met een groepje ouders een spetterend eindfeest en regelde ik cadeaus voor de juf.

Afscheid nemen van de basisschool

Nu ik vrijwel klaar ben met alles regelen, kwam opeens het besef. Ik heb mijn kop een beetje in het zand gestoken voor wat er gaat komen, besefte ik toen ik in bed lag. Ik heb mezelf bewust zo beziggehouden met alle andere dingen die er nog moesten gebeuren, zodat ik niet hoefde te denken aan het afscheid. Mijn kleine mannetje gaat naar de grote school, nog meer de échte wereld in, vol met nieuwe ervaringen, verleidingen en uitdagingen. Ik ben onwijs trots en tegelijkertijd verdrietig om dit tijdperk voor hem af te sluiten.

Straks zal ik hem niet meer ophalen van school, zal ik niet meer regelmatig even kletsen met andere ouders op het schoolplein of even langslopen bij zijn juf. Net als toen hij naar de basisschool ging, sta ik weer op het punt om hem iets meer los te laten. Dat is natuurlijk heel gezond en het hoort erbij, maar het valt me ook best zwaar. Kleine jongetjes worden groot, maar soms zou ik willen dat ik heel eventjes op pauze kon drukken.

Steeds makkelijker

De ervaring heeft me wel geleerd dat ik het bij de oudste altijd het moeilijkste vind als er een nieuw tijdperk aanbreekt, ook omdat het voor jezelf als ouder dan nog allemaal onbekend is. Natuurlijk heb ik zelf op een middelbare school gezeten en weet ik wat dat inhoudt. Maar nu sta je opeens aan de andere kant en beleef je het heel anders. Als je dat óók eenmaal een keer hebt meegemaakt, is het de keer erop gemakkelijker. Zo vond ik het met mijn andere drie kinderen veel minder lastig dat ze voor het eerst naar de basisschool gingen, omdat ik inmiddels het reilen en zeilen al kende.

Dat zal bij de overgang naar de middelbare school waarschijnlijk ook zo zijn. Dus voordat ik het weet ben ik er waarschijnlijk alweer aan gewend dat ik een puber heb die op de middelbare zit. Met alle nieuwe uitdagingen die daarbij waarschijnlijk komen kijken.

Maar zover is het nu nog niet, volgende week gaan we eerst nog naar zijn eindmusical kijken, waarbij ik het ongetwijfeld niet droog ga houden en dan hebben we nog een week of zes om de basisschoolperiode echt af te sluiten en voorbereidingen te treffen voor de middelbare school. En dan beginnen we écht aan weer een nieuw hoofdstuk. Ik ben heel benieuwd wat we daarin gaan beleven.”

28 dingen om met je dochter te doen voor ze naar de middelbare school gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme