Loes (57) vindt haar kleinkind er onverzorgd bijlopen: ‘Mijn schoondochter haalt niet eens een kam door het haar’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 3 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Loes is dol op haar kleinkind en ze vindt het altijd weer een feestje om hem te zien. Wel is ze van mening dat hij er maar onverzorgd bijloopt. “Ik vind het eigenlijk een vorm van kindermishandeling”, vertelt ze aan Famme

“Mijn kinderen zijn inmiddels 32 en 30 jaar. Wat vond ik het vroeger leuk om ze mooi aan te kleden. Mijn zoon zijn haar zat altijd mooi in de gel en bij mijn dochter maakte ik de mooiste vlechten. Toen ik net moeder was, had ik geen idee hoe dat moest, maar toen mijn dochter haar had dat lang genoeg was, heb ik via mijn tante alle vlechten geleerd. 

Niet eens een kam door het haar

Omdat ik mijn kinderen altijd zo goed verzorgde, ging ik er vanuit dat toen mijn zoon vader werd, hetzelfde zou gebeuren met zijn kind. Had ik dat even mis. Mijn zoon en schoondochter halen in de ochtend net aan het prut uit de ooghoeken van mijn kleinzoon. Meer niet. Mijn schoondochter haalt niet eens een kam door het haar en dat terwijl ze er zelf wel altijd goed verzorgd uitziet. Ik snap het echt niet. 

Door de wasstraat

Als ik een dag op hem moet passen dan haal ik hem altijd als eerste helemaal door de wasstraat. Ik zet hem onder de douche, was zijn haren, maak zijn gezicht goed schoon en knip zijn nagels. Want ook die nagels zijn altijd veel te lang. Dat hij er zo onverzorgd bijloopt, vind ik eigenlijk een vorm van kindermishandeling. Ik vind het gewoon echt niet kunnen

Het probleem bespreken

Omdat ik er erg mee zit, heb ik laatst besloten om er iets van te zeggen. Ik had het ervoor met mijn man besproken en hij zei dat we er beter niets over konden zeggen, ook al ziet hij het natuurlijk ook wel. Toch besloot ik het wél te bespreken. Op een zondag, toen ze bij ons kwamen eten, besloot ik om te vragen waarom ze zichzelf zo goed verzorgen, maar hun kind niet. 

Aangevallen voelen

Mijn schoondochter voelde zich natuurlijk erg aangevallen en vroeg direct waar ik me mee bemoeide. Mijn zoon zei echter dat ze het erg druk hebben met hun werk en met zichzelf klaarmaken, dat er weinig tijd overblijft voor hun zoon. Hij gaf eerlijk toe dat hij het allemaal maar veel vond. Toen ik zei dat het niet meer dan vijf minuten kost om je kind goed te verzorgen, zei hij dat ik gelijk had en hij beloofde beterschap. 

Niets veranderd

Ik had gehoopt dat het sindsdien zou veranderen, maar dat is helaas niet gebeurd. Mijn kleinzoon loopt er nog steeds onverzorgd bij. Ik ben de enige die zijn haren kamt, het snot van zijn bovenlip haalt en zijn nagels knipt. Gelukkig woon ik in de buurt, want anders was het helemaal zielig. Ik ga hem in ieder geval leren hoe het wél moet.”

Loes (34): ‘Met lekkende borsten stond ik bij het schoolplein te wachten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen