Loïs (33) is klaar met wasbare luiers: ‘Ik ben er niet trots op’

Persoonlijk Annemarie Hartsuiker 16 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Loïs, koos bewust voor wasbare luiers, maar is er nu helemaal klaar mee is. “Voor mij was het zo klaar als een klontje, ik wilde kiezen voor wasbare luiers vanuit duurzaamheidsoogpunt.”

“Baby’s dragen gemiddeld acht luiers per dag in het eerste levensjaar en daarna worden dat er vijf. Volgens Milieucentraal scheelt het 250 kilo per jaar aan afval als je kiest voor wasbare luiers.

Daarnaast zijn natuurlijke materialen veel beter voor de huid van een baby. Toch bleken de wasbare luiers niet zo praktisch, noch duurzaam.

Wasbare luiers

In tegenstelling tot wegwerpluiers gaan wasbare luiers lang mee en daardoor zijn ze duurzaam en kostenbesparend. Minder afval, een beter alternatief voor de huid van mijn baby; er leek geen twijfel over mogelijk dat we voor deze optie zouden kiezen. Toen Fenna uiteindelijk geboren was, hadden we ook alles in huis. Een flinke investering van ruim vijfhonderd euro!

Op de lange termijn is dit natuurlijk véél goedkoper dan wegwerpluiers, alleen hebben wij de wasbare luiers maar één maand gebruikt. Toen was ik er al helemaal klaar mee. Om eerlijk te zijn hadden we ons ook niet goed voorbereid. Natuurlijk had ik het een en ander gelezen, maar in de praktijk viel het gebruik mij vies tegen.

Nadelen van wasbare luiers

Ten eerste krijg je er na de geboorte van een baby een hele berg was bij. Met wasbare luiers wordt deze stapel nóg groter. Ik had verwacht dat de wasbare luiers langer mee zouden gaan door de papieren inleggers die het vuil tegenhouden. Dit bleek niet zo te zijn doordat de ontlasting van een baby vrij vloeibaar is. In dit geval is een katoenen inlegger beter.

Daarnaast moeten de uitgewassen luiers ergens opgehangen worden, dit betekende dat er de hele dag een rekje vol luiers in onze keuken stond. Overigens hoef je de luiers niet meteen na gebruik te wassen, je kunt ze best even in een open luieremmer laten liggen. In tegenstelling tot wat je verwacht, stinkt dit niet (wat bij wegwerpluiers wél het geval is heb ik naderhand gemerkt)!

Een ander groot nadeel vond ik de uitstapjes met onze baby én wasbare luiers. Na het verschonen, loop je altijd met een vieze luier in je tas. Daar heb je zakjes voor, maar deze zijn weer van plastic. Dat voelde voor mij ook dubbel: dan gebruik je een wasbare luiers en vervoer je deze vervolgens in plastic. Anyway dit laatste gaf de doorslag om toch voor wegwerpluiers te kiezen.

Wegwerpluiers zijn makkelijker

Ik besef me ook dat dit een keuze vanuit gemak is. Daar ben ik niet trots op, omdat een duurzame levensstijl voor mij belangrijk is. Alleen was de dagelijkse struggle met de luiers zo vervelend…  misschien had ik mezelf beter kunnen voorbereiden? Dat is ook iets wat ik aan kersverse moeders wil meegeven, of eigenlijk aan zwangere vrouwen: verzamel vooral veel informatie over de wasbare luiers voordat je overstag gaat. Je kunt zelfs een consult boeken!

De eerste weken na de geboorte wordt je leven namelijk helemaal anders, het is chaotisch en je moet wennen aan het nieuwe ritme. Als je je goed voorbereid, kan ik me voorstellen dat wasbare luiers een prima alternatief zijn. Wij hadden dat niet gedaan en dan blijkt het toch net wat meer gedoe dan gedacht.

Hoe je het ook went of keert: wasbare luiers zijn duurzamer

Als ik het opnieuw mocht doen, had ik alsnog voor wasbare luiers gekozen, maar dan in combinatie met wegwerpluiers voor de uitstapjes buiten de deur. Zelfs als je parttime voor wasbare luiers gaat, bespaar je afval en CO2-uitstoot. Ook hadden we beter naar de maat van de luier gekeken om doorlekken te voorkomen. Hierdoor hoef je de luier ook minder vaak te verschonen of wassen.

Om mij heen hoor ik veel positieve verhalen van moeders die wasbare luiers met succes gebruiken. Het schijnt zelfs dat je kindje er sneller zindelijk door wordt. In mijn hoofd probeerde ik de mislukking voor mezelf goed te praten door te denken ‘al die extra wasje door de wasbare luiers zijn ook niet goed voor het milieu’, maar alsnog zijn ze beter voor het milieu dan wegwerpluiers want in de berekening van Milieucentraal is meegenomen dat wasbare luiers ook gemaakt en gewassen moeten worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen