Wasbare luiers of wegwerpluiers? ‘De boel overstroomde’

Baby Wilma Groothuis 10 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Ursula (32). Het dilemma luidde: “Zal ik voor wasbare luiers kiezen of toch wegwerpluiers gaan gebruiken?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Wasbare luiers of wegwerpluiers?

“Ik ben zwanger en ik ben aan het kijken welke luiers ik wil gebruiken. Mijn vriendinnen vertelden mij over wasbare luiers en ik was op dat moment direct van mening dat dit dé luiers waren om voor mijn dochter te gaan gebruiken. Alleen nu ik meer lees over de ervaringen met deze wasbare luiers, weet ik niet zo goed of het wel echt iets voor mij is. Ik moet er niet aan denken om telkens de luiers te gaan uitwassen, want ik weet nu al dat het inlegvel dat in de wasbare luier gaat, zal verschuiven. Zal ik voor wasbare luiers kiezen of toch voor het gemak van wegwerpluiers gaan?”

Meningen van Famme-lezers

Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Ursula haar dilemma: “Zal ik voor wasbare luiers kiezen of toch wegwerpluiers gaan gebruiken?”

Vaker verschonen

Janneke – “Ik heb de wasbare luiers geprobeerd, maar het was niets voor mij. Voor mijn gevoel moest ik vaker verschonen en checken of verschoning nodig was. Dit vergat ik nog wel eens en daardoor overstroomde de boel. Wegwerpluiers zetten uit als ze verzadigd zijn, waardoor je kan voelen of er veel in zit. Dit voel je bij wasbare luiers niet, waardoor het dus minder eenvoudig te checken is.”

Pro wasbare luiers

Kaylee – “Hier zijn we pro wasbare luiers, dat zouden echt meer mensen moeten doen. Voor zowel de kids als voor mij vond ik het ideaal. Geen spuitluiers meer, alles blijft mooi in de luier en geen uitslag en eczeem meer. Jammer dat ik er niet eerder van had gehoord en jammer dat mensen om mij heen totaal ertegen waren. Ik was eerst ook tegen, tot ik uiteindelijk alleen maar voordelen zag. Eerst kon ik mijn kind twee keer in de nacht verschonen inclusief het bed, omdat de luier doorlekte. Wat een drama was dat, met wasbare luiers is dat totaal niet meer aan de orde.”

Drijfnat

Bea – “Toen de kleine kwam, wilde ik wasbare luiers nemen, maar het was op dat moment een te grote uitgave in één keer. Toen de kleine elke ochtend drijfnat wakker werd, heb ik er toch een paar gekocht. Maar helaas, wat ik ook deed, nog steeds was hij drijfnat. Nu gebruik ik de boosters van de wasbare luiers in de wegwerpluiers voor de nacht. Ideaal! Mijn kind ligt elke ochtend in een droog bedje in plaats van een nat bedje. In de nacht gebruik ik dus een combi van beide en overdag gebruik ik wegwerpluiers. En ondertussen zijn we langzaam aan het oefenen met het potje en de wc.”

Luierabonnement

Sabine – “Je kunt ook een luierabonnement nemen. Dan hoef je niet zelf te wassen en kun je ook weer switchen. Ik had gewoon hydrofiele luiers en later ook pique luiers. Als je onderweg bent, is wegwerp een optie voor het gemak. Kinderen met stoffen luiers worden vaak sneller zindelijk. Bij pampers voelen ze namelijk na zeven seconden al geen vocht meer.”

Geen luieruitslag gehad

Viola – “Ik heb bij mijn laatste kind wasbare luiers gebruikt. Had ik dat achttien jaar geleden geweten, dan had mijn zoon geen luieruitslag gehad en was het stukken goedkoper geweest. Met zijn chronische eczeem moesten we vaker luiers verschonen in verband met broeien etc.”

Gemak van wasbaar

Manon – “Ik zou voor het gemak van wasbaar gaan. Ik snap nooit waarom men denkt dat wasbaar en gemak tegenover elkaar staan. Met wasbare luiers heb ik nooit spuitluiers gehad en er hoefde minder kleding in de was. Dus de hoeveelheid was die je extra hebt ten overstaan van wegwerpluiers valt enorm mee.”

Waren geen wegwerpluiers

Hannie – “In de tijd dat mijn kinderen luiers nodig hadden, waren er nog helemaal geen wegwerpluiers.”

Een pakket huren

Annemarie – “Ik zou kiezen voor wasbare luiers, maar omdat daar vele soorten en maten van zijn, kun je het beste een pakket huren. Dan kan je kijken wat voor jou een fijn systeem is.”

10 dingen die ze je nooit hebben verteld over luiers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen