Zo kun je je peuter tijdens een driftbui snel weer opbeuren

Kinderen Vera Guldemeester 10 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Peuters zijn erg emotioneel. Het ene moment zijn ze blij, het andere moment liggen ze te krijsen op de stoep. Het volume en de intensiteit van de emoties van je peuter kan op zo’n moment nogal heftig zijn. Heeft jouw peuter geregeld een driftbui en wil je weten hoe je hem of haar er snel uit kan krijgen? Check dan de volgende tips.

Een peuter krijgt een driftbui vooral doordat hij zelfstandig wil zijn, maar er nog niet klaar voor is. Iets zelf willen doen, maar nog niet zelf kunnen kan leiden tot stemmingswisselingen en veel frustratie.

5 manieren om peuters uit een driftbui te krijgen

Met deze vijf tips kun je je peuter snel weer opbeuren tijdens een driftbui.

Helpen bij onder woorden brengen van emotie

Een driftbui kun je niet zomaar oplossen, maar je kunt je kind wel helpen bij het onder woorden brengen van de emoties. Wacht even tot je kind over de ergste piek heen is. Verplaats je vervolgens in je kind en vertel wat je ziet. Op deze manier voelt je peuter dat hij gehoord en begrepen wordt.

Blijf kalm

Tijdens een driftbui kan een peuter zo van streek zijn, dat hij of zij na een tijdje niet eens meer weet waarom het een woedeaanval heeft gekregen. Ga gehurkt op ooghoogte zitten, of zelfs naast je kind zitten of liggen. Zo weet je kind dat je er bent. Je hoeft niets te zeggen. Wil je toch wat zeggen? Wees dan kort van stof en duidelijk. Tijdens een driftbui komt er namelijk niet veel binnen. Loop in ieder geval niet weg. Doe je dat wel, dan voelt je kind zich onbegrepen en raakt je kind alleen maar meer van streek.

Voorbereiden op triggers

Als je ergens naartoe gaat wat voor je kind een trigger voor een woedeaanval kan zijn, dan is het goed om daar van te voren al over te praten. Wil jouw kind bij het boodschappen doen bijvoorbeeld alles in het mandje gooien, maar heb je een beetje haast? Zeg dan dat je kind bijvoorbeeld de bananen, de appels en de melk in het mandje mag doen. Zeg er ook duidelijk bij dat jij de rest doet. Dan weet hij of zij gelijk wat het kan verwachten.

Niet laten uitlokken

Kinderen zijn goed in reacties uitlokken bij hun ouders. Wanneer ze dit is gelukt, dan zullen ze door jouw reactie daarop een nog heftigere driftbui kunnen krijgen. Heeft je kind een heftige driftbui? Dan zeg je even niets en wacht tot je kind wat rustiger is geworden.

Zorg voor afleiding

Ook kun je wanneer je kind een driftbui heeft, als ouder zorgen voor afleiding. Doe dit met weinig woorden. Beter is het bijvoorbeeld om een favoriet stuk speelgoed, een spel of een boekje erbij te pakken. Ga vlakbij je peuter zitten, in stilte, en ga ermee spelen. Negeer de driftbui en het gehuil, maar speel. Wedden dat je zoon of dochter binnen een halve minuut ook mee wil spelen? Op deze manier krijg je jouw kind snel uit een driftbui.

30x opmerkingen van mama’s en hoe kinderen ze opvatten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme