Dilemma: ‘Zal ik voor wasbare luiers kiezen of toch wegwerpluiers gaan gebruiken?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Ursula (32) haar dilemma voor: “Zal ik voor wasbare luiers kiezen of toch wegwerpluiers gaan gebruiken?”

“Eindelijk ben ik zwanger. Na anderhalf jaar proberen, is het toch echt gelukt. Ik kan mijn geluk niet op. Met nog maar vier maanden te gaan, ben ik me op het moederschap aan het voorbereiden. De tijd vlieg voorbij, dus voor ik het weet is mijn dochter er. Ik heb inmiddels meerdere boeken gelezen, haar kamertje is klaar en haar kledingkast ligt vol met kleding. Daarnaast ben ik aan het kijken welke luiers ik voor haar wil gebruiken. Dat is nog geen makkelijke keuze, want zal ik voor wasbare luiers gaan of toch wegwerpluiers kiezen?

Duurzaam

Ik ben dol op duurzaam. Ik draag alleen maar duurzame kleding en ook ben ik altijd op zoek naar duurzame oplossingen voor in huis. Mijn vriendinnen vertelden mij in het begin van mijn zwangerschap over wasbare luiers en ik was op dat moment direct van mening dat dit dé luiers waren om voor mijn dochter te gaan gebruiken. Alleen nu ik meer lees over de ervaringen met deze wasbare luiers, weet ik niet zo goed of het wel echt iets voor mij is.

Liever gelijk weggooien?

Of je nu een baby, dreumes of peuter hebt, ze poepen gewoon heel erg veel. Ik moet er niet aan denken om telkens de luiers te gaan uitwassen, want ik weet nu al dat het inlegvel dat in de wasbare luier gaat, zal verschuiven. Of mijn vriend zal vergeten om het vel in de luier te doen, dat is ook een optie. Wat dat betreft is het fijner om een volle luier direct in de prullenbak te kunnen gooien. Toch gaat het wel een beetje tegen mijn duurzame principe in. Daarom ook mijn dilemma. Natuurlijk kan ik wasbare luiers een tijdje proberen en als het toch niets is, overstappen op wegwerpluiers. Ik vind alleen de prijs van de wasbare luiers te hoog om het maar ‘even’ een paar keer te proberen.

Dilemma

Als aanstaande moeder heb ik geen idee welke luiers fijn zijn voor baby’s én handig in gebruik zijn. Daarom weet ik ook niet wat ik moet doen. Ik heb namelijk, zeker in de eerste maanden, geen zin in gedoe. Zal ik voor wasbare luiers kiezen of toch voor het gemak van wegwerpluiers gaan?”

Luieruitslag: zo kun je het voorkomen of verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen