Lise Steegmans
Lise Steegmans Zwanger 20 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

10 dingen die ze je nooit hebben verteld over luiers

Luiers, een alledaags voorwerp dat je dagelijks gebruikt. Toch is de kans groot dat je deze tien feiten over luiers niet wist.

Want het grote mysterie van luiers is: waarom vertelt niemand je dit?

Dit wist je niet over luiers

Wanneer je voor het eerst zwanger bent, leef je toe naar de uitgerekende datum en de bevalling. En dan is je baby geboren, vreugde alom, en moet je opeens voor het eerst een luier verschonen. Eh, hoe moet dat precies? En heb je wel de juiste maat? Het is logisch dat je niet alles over luiers weet wat er te weten valt. Het is alleen een beetje jammer dat nieuwe vaders en moeders vooral door schade en schande wijs worden, waarbij de nadruk ligt op lekkende luiers, overvolle luiers en luieruitslag.

Pas na tientallen verwisselde luiers komt de handigheid en besef je opeens hoeveel je niet wist over luiers. Al die handige feiten over luiers, die heeft niemand jou ooit vertelt… Of het nu gaat om wegwerpluiers of wasbare luiers, A- of B-merken, duur of goedkoop, als vader of moeder wordt je geacht om te weten wat voor jou kind het beste is – alleen heeft niemand je dat vertelt. Lees snel verder voor tien dingen die ze je nooit hebben verteld over luiers, dan sta je de volgende keer wat wijzer aan de commode.

1. Verschoon de luier zo snel mogelijk

Op luierverpakkingen staat vaak hoe lang je met een luier kunt. ‘Goed voor wel 12 uur!’ Toch is die twaalf uur een illusie. Zodra je vermoed dat je baby een schone luier nodig heeft, dan heeft je baby een schone luier nodig. Maar de kans is groot dat je het verschonen van een luier uitstelt. Je zit in de auto, bent aan het koken, je hebt een leven.

Toch is het belangrijk om een vieze luier zo snel mogelijk te verschonen. Hoe langer je een vieze luier bij je baby om laat, hoe groter de kans op uitslag, al dan niet een infectie. Want echt, luieruitslag ontstaat sneller dan je denkt. En wist je dat blaasontsteking kan ontstaan door een vieze luier?

2. Luiers hebben een plasindicatielijn

Mijn partner en ik zijn het er unaniem over eens: dit is na de speen en de wipstoel de beste babyuitvinding voor nieuwe ouders, zeker in die eerste maand. Dankzij deze indicattielijn kun je makkelijk zien of je baby heeft geplast. De lijn loopt verticaal over de buitenkant van de luier en is geel van kleur. Zodra je baby heeft geplast, is de lijn blauw. Handig!

3. De juiste maat voorkomt veel ongelukjes

Wanneer je baby een te grote of te kleine luier heeft, dan is de kans op ‘ongelukjes’ het grootst. En zo’n shitshow wil je niet. Controleer daarom goed het gewicht van je baby en stel deze af op de luiermaten. Om zeker te weten dat je de juiste maat hebt, kun je op het volgende letten:

  • de heupband aan de bovenkant moet onder de navel zitten;
  • er moet geen ruimte of gat bij de benen zitten;
  • je moet twee vingens tussen de heupband kunnen steken;
  • je baby moet geen rode (druk-)vlekken van de luier hebben.

Meer weten over hoe je de juiste maat luier kiest? Dat lees je hier.

4. Zorg altijd voor een grotere maat in huis

Een luier feit pur sang. De ene dag passen de luiers perfect, de andere dag – létterlijk – zijn ze opeens te klein. Koop daarom alvast een pak luiers in een grotere maat, dan ben je hierop voorbereid.

5. Weet hoeveel luiers je per dag gebruikt

Wanneer je weet hoeveel luiers je per dag gebruikt, kun je ook beter inkopen. Het is namelijk ook zonde als je een heel pak te kleine luiers overhoudt. Volgens Pampers kun je uitgaan van vijf luiers per dag, maar zeker in de eerste maanden adviseren wij het volgende aantal:

  • pasgeboren baby: acht tot twaalf luiers per dag
  • maat één: acht tot tien luiers per dag
  • maat twee: acht tot negen luiers per dag
  • maat drie: zes tot zeven luiers per dag

6. Pas op voor een straaltje plas

Verwacht je een jongetje of heb je een zoon? Zorg dan dat je altijd iets (een doek of een luier) over het blote piemeltje legt, anders zijn ze geneigd om in het wildeweg te plassen. Zo blijf je droog!

Meer handige hacks weten voor het verschonen van luiers? Die lees je hier!

7. Leg een nieuwe luier neer voordat je de oude wegtrekt

Reken maar van yes dat dit gebeurt: ben jij een vieze luier aan het verschonen, besluit je baby om gewoon nog een keer naar het toilet te gaan. Het resultaat: een vieze verschoningshoes, een vieze commode en een ware shitshow om op te ruimen. Handel dus snel en plaats een schone luier onder je baby terwijl je de oude afneemt.

8. Laat de boel even luchten

Wanneer baby’s worden schoongemaakt tijdens het verschonen van een luier, kun je de schaamstreek of het kruis beter even laten drogen voordat je meteen een schone luier om doet. Dit helpt om luieruitslag te voorkomen.

9. Een luieremmer is echt een prima investering

Nog zo’n feitje over luiers. Je wilt die lucht niet in huis. Echt niet.

10. Zorg voor voldoende wasbare luies

Wil je wasbare luiers gaan gebruiken? Zorg dat dat je voldoende luiers in huis hebt, zodat je niet dagelijks een wasje hoeft te draaien. Nappy’s adviseert om te beginnen mwet 24 stuks.

11. Er bestaan wél leuke luiertassen (bonustip)

Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte luiertas zie je vaak dezelfde soort modellen. Eenvoudige tassen met vaak één groot vak. Kan een tikkie saai zijn. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste alternatieven voor luiertassen. Kijk maar hier.

10 handige hacks voor het verschonen van je baby die je nog niet kent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme