10 handige hacks voor het verschonen van je baby die je nog niet kent

Kinderen Lisa van den Akker 16 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Je baby verschonen, het zal van weinig mensen een hobby zijn. Lekkages, draaien en graaien, poep tot in de nek. We kennen de struggles allemaal. Gelukkig zijn er een paar hacks om het je wat makkelijker te maken.

Waar je de eerste paar weken misschien nog alles geweldig vindt om met je newborn te doen, zal verschonen een van de eerste dingen zijn die je gestolen kunnen worden. Vooral de poepexplosies schuif je liever door naar je partner. Als je er dan toch aan moet geloven kunnen deze hacks je werk iets verlichten.

Hacks voor het verschonen

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker…

1. Omhoog slaan

Onderzoekende handjes die op pad gaan? Voorkom dat je baby in de poep grijpt door de romper omhoog te slaan over de handjes heen. Pfieuw.

2. Naar buiten vouwen

Om lekkages te voorkomen is het zaak dat je zorgt dat het randje om de benen naar buiten gekruld is. Zo blijft vocht beter binnen.

3. Enveloppehals

Code rood? Als de poep van je baby tot in zijn nek zit kun je de romper beter naar beneden afrollen. Daar zijn rompers met enveloppehalzen ook voor bedoeld! Zo voorkom je poep in het haar en het gezicht. Jak!

4. De piemel naar beneden

Jongens hebben nog een extra uitdaging. Zo’n piemeltje plast namelijk graag omhoog. Zorg daarom dat hij altijd goed naar beneden zit als je de luier dicht doet. Dit voorkomt dat je plas richting zijn navel de luier uitloopt.

5. Eerste veeg

Heeft je kind veel gepoept? Veeg dan het eerste deel alvast weg met de de schone bovenkant (stuk wat op de onderbuik zit) van de luier. Zo heb je het ergste alvast weggewerkt voor je met de doekjes aan de slag gaat.

6. Gebruik de markeringen

Luierproducenten proberen het ons makkelijker te maken. Zo staat er op de voorkant van de luier vaak een horizontale gekleurde strook, bovenaan de luier. Dit is het deel waar je je plakkers in moet plakken. Zo zorg je dat een luier goed zit zoals hij hoort.

7. Bij de hand

Zorg dat je ook beneden een matje, luiers en doekjes hebt liggen. Zodat je even makkelijk en snel tussendoor een luier kunt verschonen.

8. Voorkom een douche

Nog zoiets wat baby’s graag doen, meteen plassen als de luier uit gaat. Bij meisjes is dat vervelend. Want: het aankleedkussen (en soms de romper) zijn nat. Bij jongens is het ronduit irritant want met een beetje geluk plassen ze recht in je gezicht en over je kleding. Zorg dus altijd dat je een schone luier of doek boven de piemel houdt terwijl je de luier uit trekt en een nieuwe pakt. Scheelt weer een nat pak.

Bij meisjes kun je er alvast een droge schone luier onder de billen leggen voordat je de oude uit trekt!

9. De juiste maat

De goede maat luiers is essentieel. Te klein of te groot geeft namelijk meer kans op lekken. Kijk dus goed naar de gewichtsklasse die op het pak wordt aangegeven en probeer af en toe een groter maatje uit om te kijken of dat beter zit. Lees hier hoe je de juiste luier kiest!

10. Enjoy

Niet écht makkelijk als je overal poep hebt zitten, maar probeer van het aankleden even een klein quality time-momentje te maken. Leuker voor jou én voor je kind. Een voorbeeld van een vader die van het verschonen een feestje maakt, lees je hier.

Oeps! 5 dingen die je waarschijnlijk fout doet bij het verschonen van je beddengoed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme