Veelgestelde vraag: is het erg als je baby niet kruipt?

Kinderen Demi de Boer 16 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Je baby doorloopt veel verschillende fasen en daar horen allerlei mijlpalen bij. Het is natuurlijk een geruststelling als je baby zich in een gemiddeld tempo ontwikkelt, maar wat als je baby niet het ‘normale’ pad van ontwikkeling bewandelt? Moet de paniek toeslaan als je baby nog niet van plan is om te kruipen of juist het kruipen overslaat?

Elke baby ontwikkelt zich anders en dat is geen reden voor directe paniek. Mijlpalen kun je zien als richtlijnen, maar dit zijn geen duidelijke regels waar je baby aan moet voldoen. Daarom is het helemaal prima als je baby na negen maanden nog niet kruipt, maar het is ook niet erg als je baby al wat eerder actief wordt.

Wanneer kruipen baby’s?

De meeste baby’s zullen gaan kruipen als zij tussen de zeven en tien maanden oud zijn. Er zijn ook baby’s die pas later gaan kruipen of baby’s die de kruipfase gewoon helemaal overslaan. De meeste baby’s gaan eerst rechtop zitten, dan kruipen en dan gaan ze zich optrekken om op te staan. Sommige baby’s slaan de kruipfase over of bewegen zich op een andere manier, bijvoorbeeld door op hun billen te schuiven, te rollen of te tijgeren.

Is het normaal als een baby kruipen overslaat?

Er is geen enkele reden om je zorgen te maken, als je baby niet kruipt. Elke baby ontwikkelt zich anders en dat is helemaal niet erg, dus no worries als jouw baby nog niet kruipt of de kruipfase heeft overgeslagen. Het is natuurlijk ook heel normaal als je baby wel kruipt, en dan kun je die mijlpaal wel van het lijstje schrappen.

Als je kind na ongeveer negen maanden niet de neiging heeft tot doelgerichte bewegingen, denk hierbij aan armen en benen bewegen, dan kun je dit wel melden je huisarts.

Is kruipen een belangrijke mijlpaal voor andere vaardigheden?

Kruipen is zeker geen noodzakelijke stap in de ontwikkeling van andere vaardigheden. Mijlpalen zijn in het leven geroepen voor kinderartsen, om kinderen op tijd te helpen als dit nodig is voor toekomstige vaardigheden. Als je baby een mijpaal overslaat, is dat dus geen reden tot paniek.

Kruipen heeft natuurlijk wel zijn voordelen. Het kan je baby helpen bij de coördinatie van zijn lichaam en het kan zorgen voor meer kracht in de armen en benen. Kruipen heeft dus zeker voordelen, maar het bekent niet gelijk dat een baby die de kruipfase overslaat, een slechte coördinatie ontwikkelt en niet sterk is.

Moet je een baby aanmoedigen om te kruipen?

Dat antwoord is heel simpel, het ligt namelijk aan je baby. Heb je natuurlijk niks aan, but hear me out. Als je baby duidelijk probeert te gaan staan en lopen, moeten ouders dat juist aanmoedigen. Als een kind echter op handen en voeten probeert te kruipen, maar het niet lukt, kunnen ouders zeker helpen om het kruipen te bevorderen.

Je kunt gezond bewegen op verschillende manieren stimuleren bij je baby. Ten eerste kun je voldoende speeltijd op de grond bieden, zo daag je je baby uit om te verkennen en speelgoed te pakken te krijgen. Ook helpt het om schermen uit te zetten, zo kan je baby zich volledig concentreren op het speelgoed op de grond. Tot slot is het aanmoedigen van buiktijd van belang, door je kind in verschillende posities te laten liggen, moedig je hem aan om verschillende delen van hun lichaam te versterken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme