5 uur schermtijd voor je kind? Volgens dit onderzoek kan dat prima

Kinderen JM ouders 15 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kind even een tablet geven omdat je nog iets moet afmaken voor je werk. Of even de televisie aan als je gaat koken. We weten allemaal hoe handig die schermpjes soms kunnen zijn. Toch voel jij je soms misschien ook best schuldig over de hoeveelheid schermtijd van je kind. Want dat is slecht voor ze, toch? Nou, misschien valt dat mee. Tenminste volgens dit onderzoek wel…

We kennen allemaal de berichten over de effecten van te veel schermtijd voor kinderen. Zo zijn er onderzoeken die stellen dat veel schermtijd leidt tot een grotere kans op depressies, gedragsproblemen, slaapproblemen en overgewicht bij kinderen. Toch is er nu een nieuw onderzoek gepubliceerd waarin staat dat deze negatieve effecten best meevallen.

Onderzoek naar schermtijd voor kinderen

Dit nieuwe onderzoek dat is uitgevoerd onder 12.000 kinderen in de leeftijd van negen en tien jaar oud, beweert dat zelfs vijf uur schermtijd per dag voor kinderen geen negatief effect heeft op hun mentale gezondheid. Sterker nog, de onderzoekers stellen dat kinderen die meer schermtijd kregen meer vrienden hadden en sterkere relaties hadden met leeftijdgenoten. Dit zou kunnen komen door het sociale contact tijdens het gamen of door het online praten en chatten met elkaar.

Belangrijke kanttekening

Toch maken de onderzoekers een belangrijke kanttekening bij deze positieve effecten. Zo bleek namelijk ook dat kinderen die veel schermtijd kregen grotere kans hadden op concentratieproblemen, agressief gedrag, slaapproblemen en slechtere schoolresultaten.

Echter, zeggen de onderzoekers: het is niet aangetoond dat dit door de grotere hoeveelheid schermtijd komt. Zo zou het bijvoorbeeld ook zo kunnen zijn dat agressieve kinderen eerder en vaker schermtijd aangeboden krijgen om te kalmeren. De correlatie tussen schermtijd en de positieve en negatieve effecten is zo klein, dat niet kan worden gesteld dat veel schermtijd slecht is voor kinderen, vinden de onderzoekers.

Conclusie

De onderzoekers zeggen dat het dus niet onomstotelijk is bewezen dat veel schermtijd goed of slecht is voor kinderen. Daarom zal er vervolg onderzoek nodig zijn, om dit verder uit te zoeken. De onderzoekers concluderen dat ouders altijd de controle moeten houden over de hoeveelheid schermtijd van hun kinderen. Ondanks het feit dat dit eerste onderzoek suggereert dat langere schermtijd waarschijnlijk geen ernstige gevolgen zal hebben op de mentale gezondheid van kinderen.

Dit artikel verscheen eerder op JM Ouders.> 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reacties 0