9x vrouwelijke ongemakken ervaringen na de bevalling: moeders doen een boekje open

Gezondheid Laurien Bleeker 15 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Wij vrouwen hebben flink wat te verduren wanneer we een kindje op de wereld zetten… Maandenlang werkt ons lichaam voor twee, wanneer er een klein mensje in groeit en vervolgens verrichten we heel wat werk om het ter wereld te zetten. En daar blijft het niet bij: na de bevalling krijg je te maken met vrouwelijke ongemakken.

Deze vrouwen deden een boekje open over de lichamelijke ongemakken die zij ervaarden na hun bevalling(en). Herkenbaar voor velen en daarom belangrijk om open over te kunnen praten. Weet dat je niet de enige bent die dit wel eens meemaakt.

Vrouwelijke ongemakken na de bevalling

De vrouwelijke ongemakken waar moeders mee te maken kunnen krijgen, worden meestal niet open gedeeld. Deze dappere mama’s deelden wel hun verhaal met ons, zodat andere moeders zich hier gesterkt in voelen. Want echt, het overkomt ons allemaal wel eens!

Laura

“De eerste keer dat ik ongesteld werd na mijn bevalling was een ramp. Het deed zo’n pijn dat het leek alsof ik weer aan het bevallen was. Daarnaast was er zo veel bloed, dat ik elk uur kon verschonen. Gelukkig werd het elke maand een stukje beter…”

Fenna

“De eerste keer dat ik ongesteld werd na mijn (derde) bevalling, deed ik een tampon in. Een maat die ik altijd gebruikte. Nou, dat heb ik geweten. Nog terwijl ik liep, gelukkig gewoon in huis, voelde ik dat ding er gewoon uit glijden! En hij zat nog niet eens vol… Ik heb tot drie maten groter geprobeerd en toen pas bleef ‘ie zitten. Ik heb me toen echt wel even heel naar gevoeld hoor.”

Iris

“Na mijn vierde bevalling heb ik een koperspiraaltje laten plaatsen. Het voelde goed om geen hormonen meer binnen te krijgen en zwanger worden hoefde van mij ook niet meer. Ik weet nog dat de verloskundige die het spiraaltje plaatste vertelde dat je de eerste keren best heftig ongesteld kon zijn daardoor, maar dat het na zo’n drie maanden beter zou worden. Gelukkig vertelde ze dat laatste erbij, want jeetje… wat was ik ongesteld zeg. Ik kon elk uur mijn tampon verschonen en dan nog lekte die soms door de eerste dagen. Het was verschrikkelijk! Na die drie tot vier maanden zwakte het gelukkig echt af.”

Sanna

“Ik hou van sporten, dus zodra het weer kon stond ik in de sportschool na mijn bevalling. Een yoga-les stond op de planning, heerlijk even ontspannen. Nou, dat liep dus even anders. Kennelijk was alles nog niet helemaal terug in vorm, want toen ik na een oefening weer opstond, ontsnapte er een vaginaal scheetje. En die was duidelijk hoorbaar, zo gênant! Ik ben nooit meer naar die sportschool gegaan…”

Elske

“Een paar weken na mijn bevalling vond ik het wel weer een goed moment om intiem te zijn met mijn man. Alles was herstelt down under en we hadden er beide helemaal zin in. Maar op het moment suprême deed het zo’n pijn! Ik wist niet wat ik meemaakte. En ook de keren daarop bleef het pijn doen. Ik besloot toen zelf eens met een vinger te voelen of ik kon achterhalen waar de pijn vandaan kwam en ja hoor: er zat nog een hechting aan de binnenkant van mijn vagina! Ik heb de verloskundige opgebeld en gevraagd of ze ‘m kon verwijderen. Met z’n tweeën waren ze bezig: een om de vaginawand opzij te houden, een met een tang en schaartje. Hij zat blijkbaar wat dieper en hoewel het een oplosbaar hechtdraadje was, zat ‘ie er gewoon nog helemaal. We konden er uiteindelijk allemaal om lachen en het is goed gekomen daarna haha.”

Nina

“Het gebeurde een paar weken na mijn bevalling: ik nieste en plaste in mijn broek! Ik ben toen meteen oefeningen gaan doen om mijn bekkenbodem sterker te maken, maar nog steeds ontsnapt er soms wat plas als ik plotseling nies, lach of mijn neus snuit. Erg vervelend…”

Andrea

“Sinds mijn tweede bevalling blijf ik erg droog daar beneden. Tijdens de seks heel onhandig en niet leuk voor zowel mezelf als mijn man. Hoe ontspannen ik ook ben en hoe lang we de tijd ook nemen: het wordt er niet natter van, om het zo maar even te zeggen. We gebruiken nu maar glijmiddel, maar ik hoop wel dat dit uiteindelijk niet meer hoeft.”

Nicolle

“Tijdens mijn bevalling ben ik ingeknipt en daar heb ik echt heel lang (maanden) last van gehad. Tijdens het lopen, zitten, fietsen, sporten en tijdens de seks. Uiteindelijk ben ik de plek zelf gaan masseren en dat heeft wel geholpen om het wat soepeler te krijgen, maar nog steeds voel ik het litteken af en toe.”

Lisette

“Iemand had me van tevoren wel even mogen vertellen dat seks hebben na een bevalling heel anders is dan ervoor. Ik voelde dus de eerste keren vrij weinig… Kennelijk was het allemaal zo opgerekt, dat het maanden duurde voordat het weer ‘in shape’ was. Nu voel ik ‘hem’ wel weer, maar het is toch anders dan voor mijn bevalling.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme